icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Kurir/D.I.

ZNAČAJNA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U KNIĆU: Lokaliteti stari devet milenijuma! 

Objavljeno: 23.08.2018. 09:36h

 

U selima knićanske opštine Grivac i Kusovac, tim stručnjaka počeo je da radi na arheološkom istraživanju lokaliteta iz šestog i sedmog milenijuma p. n. e. Zajedničkom projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca i Univerziteta u Pitsburg uskoro se pridružuju i stručnjaci Univerziteta u Bormutu.


 

foto: Kurir/D.I.

-Projekat je istraživanje praistorije na prostoru Gornje Gruže. Tu se nalaze dva već poznata nalazišta, Grivac i Kusovac. Grivac je iskopavan u dosta sezona u period od 1955. do 1990.godine. Radi se o lokalitetima izuzetnog značaja, koji pripadaju najvećim delom Vinčanskoj kulturi. Površinski nalazi pokazali da ima i manjih lokaliteta Starčevačke kulture. Ona vezuje se za šesti i sedmi milenijum pre nove ere, što govori da je ovo kapitalan projekat-kažu stručnjaci

 

foto: Kurir/D.I.

Inače, lokaliteti su od izuzetnog značaja po samoj njihovoj formi i veličini. U Kusovcu je primećeno izuzetno razvijeno zanatstvo, artefakti izuzetne izrade, kao i specijalizovana proizvodnja kremena. Ova regija je generalno bogata tim sirovinama, koje su u praistoriji igrale važnu ulogu. Bogat je naročito sa magmatskim stenama kao što su Borač i Rudnik. Takođe ima i sedimentnih stena i u istočnom delu doline i jako puno kremena koji je bio izuzetno značajan u praistoriji. Sve to dovodi do zaključka da su ovakvi lokaliteti nastajali na mestima gde je bio savršen spoj svih resursa.

 

foto: Kurir/D.I.

U narednom period posle površinskih ispitivanja plan je da se istraživanje proširi i sprovede apsolutno snimanje nalazišta, kako bi se u narednih desetak godina saznala njegova starost.

 

foto: Kurir/D.I.

Trenutno se prikupljaju podaci.


Na lokalitetima u ovom značajnom projektu radi mešoviti tim naših i stranih stručnjaka Marija Kaličanin Krstić iz Zaštite za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, profesori Brajan Henks i Marg Bergman sa Univerziteta u Pitsburgu, Miroslav Kočić, doktorant sa Univerziteta u Pitsburgu, a ukoro će se pridružiti ekipa stručnjaka iz Bormuta.

 

 

(Kurir.rs/D. Ilić/Foto: D. I.)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!