icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Profimedia

OPREZ

KOŽA MALE DECE JE UZUZETNO OSETLJIVA: Sprejevi protiv komaraca mogu biti opasni za bebe!

Objavljeno: 24.08.2018. 12:43h

 

Bebe su vrlo osetljive, teže podnose visoke temperature, imaju tanju kožu i zato leti treba biti dvostruko oprezan.Iako je važno zaštititi ih od sunca, njihova koža je preosetljiva i na kreme za sunčanje. Lekari smatraju da je najbolje za bebe mlađe od šest meseci da uopšte ne budu izložene direktnom suncu. Koristite šešire, suncobrane, navlake protiv sunca za kolica, a kremu za sunčanje namažite samo na mala područja na telu (lice i gornji deo ruku). Nakon šest meseci birajte samo one kreme namenjene bebama i izbegavajte sunce od 10 do 16 sati.

 

* Bebe mnogo lakše mogu da se pregreju jer im nije dobra termoregulacija pa ne bi trebalo ceo dan provesti na plaži ili bazenu bez hlada.
Iako roditelji uvek pažljivo posmatraju decu kad su na bazenu ili na plaži, možda nisu svesni da i gumeni bazeni mogu biti opasni za mališane, bez obzira na količinu vode unutra. Zato, nikad ne ostavljajte bebu samu, jer i čak 5 cm vode u bazenu za njih može biti opasno.

 

* Druga velika opasnost u dvorištu, parku i drugim zelenim površinama su pesticidi i herbicidi koji se prskaju protiv korova i štetočina u blizini cveća i biljaka. Pazite da se dete ne igra u dvorištu najmanje 48 sati nakon što je isprskano pesticidima.

 

* Zbog ugriza komaraca ne treba brinuti, ali sprejevi mogu biti opasni za bebe mlađe od dva meseca. Nakon tog uzrasta pedijatri preporučuje sprejeve sa 30 odsto ili manje DEET (repelent insekata) ali ih ne treba koristiti više od jednom dnevno. Sprej protiv insekata treba nanositi na otvorenom, nikako u blizini detetovog lica ili na iziritirana ili povređena područja na koži.

 

* Ubodi pčele su opasniji, pa ako beba dobije osip, temperaturu ili otok, odvedite je odmah kod lekara. Žaoku treba pažljivo odstraniti da otrov ne bi prodirao kroz kožu. Najbolje ju je nežno ostrugati kreditnom karticom ili noktom, a bol smanjiti pritiskom tkanine natopljene hladnom vodom na mesto uboda. Pošto su leti prozori uglavnom otvoreni, preporučljivo je postaviti zaštitne mrežice na prozore i ne ostavljati bebu bez nadzora.

 

* Bebe će jasno pokazati kad su žedne ili gladne, zato ih nemojte forsirati da piju vodu samo zato što je napolju vruće. Ako prerano počnete da im dajete tečnost (vodu, sok ili čaj), postoji opasnost da neće uzeti dovoljno mleka i sve važne nutrijente koje ono sadrži.

 

Kurir.rs

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!