Foto: Profimedia

VAŽNO ISTRAŽIVANJE

PRAĆENO 15.400 LJUDI: Ishrana bez ugljenih hidrata skraćuje život!

Život
> 07:52h

Odlučili ste da skinete višak kilograma tako što ćete držati dijetu koja kaže da iz svakodnevne ishrane treba izbaciti ugljene hidrate?

To bi mogla da bude loša odluka, kažu naučnici nakon što su sproveli veliko istraživanje i zaključili da izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane može da skrati životni vek, a rezultati studije su objavljeni u stručnom časopisu Lanset pablik helt. Zdrava ishrana, tvrde oni, mora da sadrži i ugljene hidrate, ali u umerenim količinama.

U poslednje vreme u Evropi i Americi vrlo su popularne Atkinsonova i paleo-dijeta, koje pripadaju grupi keto-dijeta, a propagiraju smanjen unos ugljenih hidrata i povećan unos masti, jer garantuju gubitak kilograma i smanjuju opasnost od razvoja nekih bolesti.

Ljudskom telu su, bez sumnje, ugljeni hidrati neophodni jer su glavni izvor energije, odličan izvor vlakana i zato što sprečavaju razvoj brojnih bolesti. A pošto je za normalno funkcionisanje organizma najvažniji balans, to znači da u ishrani treba da budu zastupljene sve grupe namirnica.

Treba znati i to da nisu svi ugljeni hidrati isti - oni jednostavni iz rafinisanih i prerađenih namirnica rezultiraju gojaznošću, dijabetesom, srčanim problemima, pa čak i razvojem karcinoma. Ali ako se konzumiraju iz pravih izvora, kao što su, na primer, smeđi pirinač, mahunarke ili hleb od celih žitarica, postaju deo balansiranog i niskokaloričnog načina ishrane.

Šta kaže istraživanje

Tokom 25-godišnjeg istraživanja na 15.400 naučnici su zabeležili da su 6.293 osobe umrle preranom smrću, a to je povezano s preteranom ili premalom konzumacijom ugljenih hidrata. Oni koji su ih uzimali malo, kao i oni koji su s njima preterivali u ishrani bili su u povećanom riziku od prerane smrti u poređenju sa onima koji su ih konzumirali umereno.

Oni takođe kažu i to da unos u organizam visokog udela ugljenih hidrata (70 odsto) iz testenine, kolača i slatkih pića smanjuje životni vek, ali mnogo manje u odnosu na ishranu u kojoj dominira meso.

- Rezultati naše studije kažu da se ishrana bazirana na mesu s malim udelom ugljenih hidrata povezuje s kraćim životnim vekom i do četiri godine - rekla je voditeljka studije Sara Sidelman.

Zamena mesa orašastim voćem i mahunarkama Zamenom mesa u ishrani mastima iz biljaka, poput avokada, orašastih plodova i proteinima poput soje i mahunarki smanjuje se rizik od preuranjene smrti, ustanovili su Sidelmanova i njene kolege.

Autori studije veruju da je posledica dijeta koje ograničavaju unos ugljenih hidrata smanjen unos povrća, voća i žitarica i da se tada više konzumiraju životinjske belančevine i masti, koje su najčešće povezivane s raznim upalama i starenjem organizma.

(Kurir, Foto:Profimedia)