Foto: Printscreen Pink

predsednik srbije

VUČIĆ: Srbiji niko ne nudi sever Kosova, daleko smo mi od toga

Politika
> 14:13h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će, prilikom posete Srbima na Kosovu i Metohiji, održati važan govor, kako ističe, jedan od najvažnijih u njegovom životu, a da je njegov motiv šta će biti rezultat u budućnosti, a ne koliko aplauza će u tom trenutku dobiti.

Najavio je da će na Kosovo ući već 8. septembra posle podne, i da će tamo provesti 24 sata.

On je rekao da Srbiji niko ne nudi sever Kosova, i da smo "daleko od toga".

"Daleko smo mi od toga... Daleko smo mi od bilo čega", rekao je Vučić novinarima u Zrenjaninu.

On je rekao da do skoro Srbija nije mogla da razgovara ni o jednom rešenju, jer je Priština to gledala kao "gotovu stvar".

"Dobićemo više nego što smo imali juče i u pravima za naš narod i u našim resursima. Ako će neko da kaže da će da obezbedi više za 50 godina, to su to neozbiljni ljudi", rekao je Vučić.

"Postoji mnogo predloga o tome šta ćemo obići. Imam pozive i hteo bih da obiđem milion mesta, ali to nije moguće. Posebnu pažnju dali smo centralnom obraćanju, a odlučiće se gde ću ga držati, u Kosovskoj Mitrovici ili u Zubinom Potoku", objasnio je on u izjavi novinarima u Zrenjaninu.

Naglasio je da će voditi računa o svakoj izgovorenoj reči, jer će se po svakoj reči meriti budućnost naše zemlje za pet i 100 godina.

"Kao i pre par godina kada sam govorio o potrebi reformi, to će biti važno, a vide se rezultati danas. U veoma kratkom vremenu rezultate videće u vojsci, policiji, obrazovanju i zdravstvu", kazao je on.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Što se sadržaja govora tiče, to će, kako je podvukao, biti za njega jedan do najvažnijih govora u njegom životu, koji je imao i koji će imati.

Podsetio je da su kritičari najpre govorili da nešto sam želi da reši, da potpiše bez građana, a kada je rekao da neće sam, jer se radi o pitanju naše budućnosti, koje mora na referendum, od njih stižu nove kritike.

"Šta god da predložim, glavna krilatica protivnika je "biće protiv", makar i protiv svoje zemlje", objasnio je on.

Rekao je da mu je mirna i čista savest i da je i crkvenim velikodostojnicima rekao šta misli, kakvo je pravo stanje na KiM, šta možemo, a šta ne.

"Moj stav je realan, ozbiljan i odgovoran. Kakvi će biti stavovi drugih videćemo", poručio je on.

A, na pitanje o pričama da ćemo da dobijemo sever KiM, poručio je da nam niko ništa ni ne nudi, ali da jeste čudno da se neki raduju da se unapred odričemo i raduju se da ne dobijemo ništa na KiM.

"Ranije nismo mogli ni o čemu da razgovaramo, a onda je neko to uspeo velikim radom i trudom u pet godina da vrati na sto i da možemo da radimo na tome da svakako dobijemo više, nego juče i kada je u pitanju pravo za Srbe, a da Srbija dobije nešto i u resursima i energetici", rekao je predsednik.

Onima koji pričaju da će nešto obezbediti i dobiti ali za pet, deset, 50 godina popručio je da su neozbiljni.

"Znamo da je Kosovo nezavisno, ali mi ćemo da govorimo sve protiv toga pa ćemo da kažemo da je Vučić za to kriv", rekao je, komentarišući kritike svojih političkih protivnika.

On, zaključio je, ne želi ni da ćuti, ni da laže narod već govori istinu, bez obzira i na medije, nezavisno od toga koga podržavaju.

Kurir.rs/Agencije/Foto: Tanjug, Rade Prelić, Foto: Printscreen