Foto: EPA / Andy Rain

šef makedonske diplomatije

DIMITROV: Širenje lažnih vesti pred referendum je orkestrirano, ali ne znam da li potiče iz jednog centra

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da makedonska vlada ima pomoć Stejt departmenta SAD u borbi protiv sajber napada i širenja lažnih vesti.

Severna Makedonija

"Mogu samo kratko da kažem da imamo odličnu saradnju sa Stejt departmentom u mnogo oblasti koje uključuju i jačanje administrativnih kapaciteta naše vlade i ministarstava, uključujuči i ovo pitanje", rekao je Dimitrov za makedonske medije.

Dimitrov je tako odgovorio na pitanje da li je u susretima u Stejt departmentu tokom posete Vašintonu dobio tehničku ili praktičnu pomoć makedonskoj vladi da se izbori sa sajber napadima i spreči potkopavanje dogovora s Grčkom i opstrukciju predstojećeg referenduma o imenu.

Novinar je u uvodu tog pitanja rekao da se ruska strategija za potkopavanje demokratskih institucija Zapada sastoji od direktnih sajber napada na državne i partijske organe i nevladine organizacije ili širenjem lažnih vesti i komentara na društvenim mrežama.

Na pitanje da li Vlada Makedonije ima strategiju da se suprotstavi pokušajima Rusije da se meša i da utiče na referendum preko svojih makedonskih satelita, Dimitrov je rekao da je "veoma važno da u ovom delikatnom trenutku institucije budu mnogo pažljive" i da građani znaju da prepoznaju lažne vesti.

Makedonski ministar spoljnih poslova je rekao da su lažne vesti u predreferendumskom periodu u Makedoniji orkestrirane.

"Ne znam da li dolaze iz jednog centra, međutim, često imaju poruke koje targetiraju ranjiva mesta. Targetiraju međuetničke odnose i razgorevaju mržnju. Moramo da se suočimo s tom realnošću i da radimo svaki dan na sprečavanju tog izazova", rekao je Dimitrov.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija, koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA