Foto: Kurir, Privatna Arhiva

NEMAR! Javašluk na putu gde je stradao Aleksa Dimitrov (10)

DA LI TREBA JOŠ NEKO DETE DA POGINE? Drobnjak obećao da će obezbediti deonicu na kojoj je poginuo Aleksa, PA SLAGAO! Deca i dalje nisu bezbedna!

Društvo

Dva i po meseca nakon pogibije desetogodišnjeg dečaka Alekse Dimitrova, koji je nastradao na rekreativnoj nastavi na Divčibarama dok je prelazio ulicu u tom turističkom centru, pored obećanja nadležnih da će biti obeleženi pešački prelazi i postavljena druga signalizacija, nije urađeno ništa!

foto: Kurir

Nakon tragedije koja se desila 12. juna, kad je u grupu dece koja su bila na rekreativnoj nastavi uleteo vozač "tojote" dok su prelazila ulicu, redakcija Kurira pokrenula je akciju da se ova deonica puta obeleži horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, kako više ne bi dolazilo do ovakvih tragedija i kako nedužna deca ne bi stradala. Nekoliko dana nakon što je na Divčibarama u blizini hotela "Pepa" nastradao učenik iz Subotice, direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak je rekao za Kurir da će u roku od mesec dana na opasnoj deonici biti postavljeni pešački prelazi, ležeći policajci i semafor.

- Prvo će da se napravi pešački prelaz, pa saobraćajni policajac, ali kao pešački plato, da bi to bilo što kvalitetnije i da bismo usporili saobraćaj i povećali bezbednost na putu. Zatim sledi vertikalna signalizacija i apelujem na sve vozače da i sada što više vode računa na tom putu - izjavio je krajem juna Drobnjak, koji je obećao da će glavna signalizacija koja prolazi kroz Divčibare biti obezbeđena.

foto: Kurir

Pre dva dana pozvali smo Drobnjaka, koji nam je rekao je ta saobraćajnica urađena, da je obezbeđena vertikalna (saobraćajni znaci) i horizontalna (pešački prelaz), da je postavljen trotoar, rasveta i stubovi, te da je ostalo samo da se uključi rasveta.

foto: Dado Đilas

Međutim, na licu mesta smo se uverili da je sve ostalo samo na lažnim obećanjima! Tamo smo zatekli sasvim drugačiji prizor, apsolutno ništa od navedenog nije urađeno, sem rasvete! Potom smo ponovo kontaktirali s Drobnjakom, koji se iznenadio informacijom da obećanje, ipak, nije ispunjeno. Iako smo mu u razgovoru rekli da je jedino rasveta urađena, kad nas je nakon "provere" ponovo pozvao, rekao je: "Lažu!"

- Postavljena je rasveta, čak i radi, ona je najvažnija, kao i trotoar! Tamo ležeći policajci i ne treba da se stave, tamo nema saobraćaja, a za pešački prelaz ćemo da vidimo. I nemojte da lažete, rasveta je najvažnija - kazao je Drobnjak, a na pitanje gde će deca, ali i svi ostali da prelaze ulicu, odgovara:

- Nema tamo 1.000 dece, a ako nema pešački prelaz, napravićemo ga! Šta je to problem? Moram da proverim da li prema projektu ima ucrtan pešački prelaz.

Dogovor je bio da i to proveri, ali nam se do zaključenja ovog broja Kurira direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak nije javio.

foto: Printscreen YT

Inače, u tom vodećem turističkom centru, na glavnoj saobraćajnici tek su nedavno urađeni trotoari, a do tada su deca šetala ulicom. S obzirom na to da na celoj deonici ovog prometnog regionalnog puta nema nijednog pešačkog prelaza, nastavnici su primorani da zaustave saobraćaj da bi decu preveli sa jedne na drugu stranu puta.

Branka Ilić

Urađeni samo trotoar i rasveta

Branka Ilić, predsednica Mesne zajednice Divčibare i menadžerka hotela "Pepa", u čijoj blizini je nastradao dečak iz Subotice, tvrdi da su postavljeni samo trotoar i rasveta, ali da pešački prelazi i ležeći policajci nisu: - Nakon 15 dana od pokretanja vaše akcije, pojavili su ljudi iz "Puteva Srbije" i razgovarali su sa nekim meštanima. Prošli su kroz Divčibare, pogledali gde može da se pravi i sa druge strane trotoar, gde bi se postavljali pešački prelazi i na tome se sve završilo. Od tada nemam nikakvu informaciju što se tiče toga. Desni trotoar u dužini od 2,2 kilometara je urađen proletos. Nova rasveta je puštena počekom jula. Što se tiče pešačkih prelaza, znakova i ležećih policajaca, toga, jednostavno, nema.

Nikola Petrović

Da li treba da se desi još neka tragedija?

Nikola Petrović, koji već godinama ima vikendicu na Divčibarama, rekao je za Kurir da je bruka i sramota što saobraćajna signalizacija nije urađena: - Da li je moguće da država nema para da iscrta nekoliko pešačkih prelaza i postavi ležeće policajce? Ovde boravi veliki broj dece, mnogi dolaze na rekreativnu nastavu, a nadležni nemaju sluha za ovaj problem. Zar tragedija koja se desila u junu ne bi trebalo da bude opomena svima! Bruka i sramota je što nas pogibija nedužnog deteta nije naučila pameti, nismo izvukli nikakvu pouku. Da li treba da se desi još neka nesreća da bio neko reagovao?!

Kurir.rs/ S. Stevanović - M. Branković/ Foto: Kurir, Privatna Arhiva, S. Stevanović ,Dado Đilas, Printscreen YT