icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Beta/Milan Obradović

Ministarstvo prosvete

MINISTAR ŠARČEVIĆ: Reformom visokih škola strukovnih studija do ušteda

Objavljeno: 24.08.2018. 09:41h

 

BEOGRAD - Ministar obrazovanja Mladen Šarčević danas je naveo da će reforma visokih škola strukovnih studija u Srbiji dovesti do ušteda, da će omogućiti bolju kontrolu države nad trošenjem finansijskih sredstava, kao i da će privreda na taj način moći da doprinese obrazovanju neophodnih kadrova.


 

Komentarišući nedavno održan sastanak sa Savetom za reformu visokih strukovnih studija, Šarčević je rekao da najveći problem u tim školama nije ni kvalitet studija ni nesvrsishodno trošenje budžetskog novca, već nepostojanje transparentnosti i kontrole Ministarstva obrazovanja nad njima.

 

Šarčević je kazao i da visoko strukovno obrazovanje treba da zavisi od privrednih subjekata i najavio novi zakon o dualnom visokom obrazovanju.

On je rekao i da će spajanjem pojedinačnih visokih škola strukovnih studija, pored dekana i rektora kao nadzornih organa, te institucije dobiti i akademiju kao dodatni nivo nadzora, kao i da će dobiti dodatne rukovodioce, odnosno menadžere.

 

On je podsetio da je po novom zakonu o visokom obrazovanju najvišim obrazovnim institucijama u zemlji omogućeno da osnivaju kompanije, u čemu će upravo menadžeri imati najveću ulogu.

 

(Kurir.rs/Beta/TV Pink/Foto: Beta/Milan Obradović)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!