Foto: Kurir/D.I.

USPEŠAN PROJEKAT: U Aranđelovcu završena sanacija preko 40 romskih kuća

Srbija
> 11:14h

Adaptacija i sanacija kuća, kanalizacione i vodovodne mreže, nova elektro mreža juče su završeni u naselju Jelinac u Aranđelovcu. Radovi su realizovani u okviru projekta "Poboljšanje uslova stanovanja romskih porodica".

-Uspeli smo da za manje od dve godine uradimo kompletnu putnu, komunikacijsku i svu drugu infrastrukturu i da obnovimo 41 kuću-kaže za "Kurir" Dejan Vlajković, koordinator za romska pitanja u opštini Aranđelovac i najzaslužniji čovek za ovaj više nego uspešni projekat. Romske kuće su adaptirane zamenjeni su krovovi, kupatila, stolarija, a oko 20 porodica je po prvi put dobilo kupatilo i osnovne higijenske i stambene uslove za život.

foto: Kurir/D.I.

-Vrednost je radova je 12 miliona dinara, a sedam miliona je strana donacija humanitarne organizacije iz Švajcarske. Ostali novac sufinansirala je opština Aranđelovac- kaže Vlajković, inače kandidat na listi Sveevropski romski pokret za izbore za nacionalni savet romske nacionalne manjine.

foto: Kurir/D.I.

On ističe da o značaju ove investicije govori činjenica da su ovo prvi radovi u romskim naseljima od Drugog svetskog rata naovamo, ne samo u Aranđelovcu nego i u regionu.

foto: Kurir/D.I.
foto: Kurir/D.I.

-Sledeći korak je rad na edukaciji i opismenjavanju romske nacionalne manjine u naselju Jelinac i ostalim naseljima u Aranđelovcu i njihovo uključivanje u društveni život grada- kaže Vlajković.

Kurir.rs/D. Ilić/Foto: D. Ilić