Foto: Zorana Jevtić

fabrika vredna 994 miliona dolara

ČADEŽ: Vest o kineskoj investiciji u Zrenjaninu odjeknula i u svetu

Srbija je "u trci" za ovu investiciju uspela da pobedi zemlje kao što su Slovačka, Češka i Poljska, kao i da su kineske delegacije boravile u tim zemljama i detaljno analizirale uslove

InfoBiz
> 13:17h

BEOGRAD - Najava kineskog proizvođača guma "Šangdong Linglong" da će u Zrenjaninu izgraditi fabriku vrednu 994 miliona dolara odjeknula je ne samo u regionu, već i u svetu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

foto: Tanjug/Rade Prelić

On je podsetio da je Srbija "u trci" za ovu investiciju uspela da pobedi zemlje kao što su Slovačka, Češka i Poljska, a da su kineske delegacije boravile u tim zemljama i detaljno analizirale uslove.

"Mislim da je to pre pet godine bilo skoro nezamislivo. Kada pogledate samo od 2015. godine, Srbija je privukla više od sedam milijardi stranih investicija i ta činjenica najviše govori šta se u Srbiji uradilo poslednjih godina.

Makroekonomska stabilnost, politička stabilnost. Kada pogledate liste, kada pogledate rejtinge kreditnih agencija, najvećih u svetu, videćete koliko su se te stvari promenile", rekao je Čadež.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik PKS podsetio je i na druge uspešne kineske investicije u Srbiji, ističući rekordnu proizvodnju i povećan izvoz železare pod upravom "Hestil grupa" i uspeh subotičke kompanije "ATB Sever", koja je sada deo jedne od najvećih kineskih kompanija, "Vulong grupacije".

Uz konstataciju da Srbija privlači sve više investicija, Čadež je ukazao na to da će ulaganje "Šangdong Linglonga" biti jednako celokupnim stranim investicijama u Hrvatskoj tokom prošle godine.

Rekao je da je primetio i pozitivno informisanje o tome šta naša zemlja radi da privuče investicije, a podseća da je Srbija prošle godine privukla više investicija nego sve ostale zemlje regiona.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Uz najavu da će ova godina "biti još bolja za investicije", Čadež kaže da se danas sastaje sa još jednom kineskom delegacijom, zainteresovanom za investiranje u Srbiju, ali nije mogao da saopšti detalje o tom sastanku.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Zorana Jevtić)