Foto: Profimedia

alarmantno

NAĐENO LEGLO AZIJSKOG TIGRASTOG KOMARCA U AUTOMOBILSKOJ GUMI: Prenosi opasne bolesti, šok u Novom Sadu!

Srbija
> 15:55h

Stručnjaci jednog preduzeća iz Novog Sada pozvali su danas građane koji imaju automobilske gume u dvorištima kuća ili preduzeća da ih pregledaju i isprazne ako u njima ima vode, ili da pozovu to preduzeće da izvede tretman, jer su na jednom auto-placu pronašli leglo azijskog tigrastog komarca, koji prenosi razne bolesti, između ostalog i virus Zapadnog Nila.

Ako su gume suve, bilo bi dobro da skloniti u zatvoreno ili prekriti da ne kisnu, tvrdi se u saopštenju za javnost ovog preduzeća.

Stručnjaci s Liverpulskog univerziteta su još 2012. godine upozorili da klima u severozapadnoj Evropi i na Balkanu postaje pogodna za tigraste komarce, vrstu koja prenosi razne bolesti. Azijski tigrasti komarac karakterističan je za tropske i suptropske predele Jugoistočne Azije, a može da prenese virus Zapadnog Nila, žutu groznicu, denga groznicu, japanski encefalitis i druge bolesti, navodi se u saopštenju.

Legla s jajima, larvama i lutkama tigrastog komarca pronađena su u odloženim gumama na jednom auto-placu u blizini železničke stanice u Novom Sadu, saopštilo je ovo preduzeće. Dodaje se da je to potvrda pretpostavke da su nađene jedinke stigle s nekim transportom robe, a upravo su automobilske gume jedan od najčešćih načina kako se azijski komarac širi po Evropi.

Ženke polažu jaja na suvu površinu i ona tako mogu da čekaju godinama i pređu hiljade kilometara, a onda kada se guma napuni vodom i jaja dospeju u kontakt s njom, počinje razvoj jaja u larve, potom lutku, a onda i odraslu jedinku komarca, objašnjava se u saopštenju.

Do širenja tigrastog komarca u Evropi dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina, piše u saopštenju. Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode.

"Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih komaraca, ali i izuzetno agresivni u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih koji imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i 'grizu' veći deo dana", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: