icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: EPA

rešenje kosovskog pitanja

TRAMPOV SAVETNIK ZA BEZBEDNOST O SITUACIJI NA KOSOVU: SAD ne isključuju mogućnost korekcija granica, ako se dve strane dogovore

Objavljeno: 24.08.2018. 15:27h

 

SAD se neće uključivati u raspravu oko ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, ali ne isključuju mogućnost korekcije granica, izjavio je u Kijevu savetnik predsednika SAD Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.


 

"Postoje novi znaci da obe vlade veoma tiho možda žele da o tome pregovaraju. Američka politika je da ako dve strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije. Zaista nije na nama da to kažemo", rekao je Bolton odgovarajući na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa.

 

Bolton je rekao da se Vašington neće u to mešati, ali i da ne misli da će neko "u Evropi to sprečavati ako dve strane u sporu postignu uzajamno zadovoljavajuće rešenje".

 

On je rekao da su SAD spremne da pomognu, ali da neće nametati rešenje spora izmedju Srbije i Kosova, za koji je rekao da je najvažniji na Balkanu.

"Od raspada Jugoslavije, postoji mnogo dugotrajnih tenzija i rizika. Ali je nedavno ostvaren i napredak", rekao je Bolton, navodeći dogovor Skoplja i Atine oko imena Makedonije. 

 

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustacija: EPA)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!