Foto: Printscreen Kurir TV

NESREĆA U BEOGRADU

MINISTAR KULTURE VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ O TRAGEDIJI U NARODNOJ BIBLIOTECI: Izgubljena su dva života, iscureo je otrovni gas u kontrolnoj sobi

Beograd
> 18:04h

Ministar kulture Vladan Vukosavljević potvrdio je da su dva muškarca izgubila život danas u Narodnoj biblioteci, kada je došlo do curenja otrovnog gasa prilikom vanredne kontrole protivpožarnog sistema.

"Ono što je najvažnije u ovom trenutku dva života su izgubljena prilikom izlivanja otrovnog gasa. Drugi zaposleni nisu bili ugroženi, kao ni imovina Narodne biblioteke", rekao je ministar Vukosavljević.

foto: Kurir

On je dodao da je reč o vanrednoj kontroli protivpožarnog sistema, a da je prethodna urađena 22. aprila ove godine.

"Naredna kontrola je bila zakazana za oktobar, ovde je bilo reči o vanrednoj. Takođe, napominjem da je reč o stručnim licima, ali je došlo do curenja gasa na izuzetno malom prostoru. Eksplozije nije bilo, odmah je sve evakuisano, nije pretilla nikakva opasnost po druge ljude", istakao je Vukosavljević.

foto: Dado Đilas

Podsetimo, kako je saopštio MUP, u arhivu Narodne biblioteke u Beogradu, oko 13 sati došlo je do curenja gasa, a od posledica gušenja dve osobe su stradale.

foto: Dado Đilas

Pripadnici Sektora za vanredne situacije odmah po dojavi izašli su na lice mesta sa pet vozila i 18 vatrogasaca spasioca, a prilikom pretrage zgrade pronašli su dva muškarca u besvesnom stanju.

Nakon pokušaja reanimacije, konstatovana je smrt dvojice radnika jedne privatne firme, koji su najverovatnije radili probu sistema za gašenje požara, navodi se u saopštenju.

foto: Dado Đilas

Policija će nastaviti da obezbeđuje teren dok se ne obavi uviđaj. Uzroci curenja gasa biće naknadno utvrđeni istragom.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: