Foto: Dragana Udovičić

intervju potpredsednik vlade srbije

RASIM LJAJIĆ ZA KURIR: Opozicija ne bi bila srećna ni kad bi nam vratili Kosovo! Protiv sebe imamo srpske populiste i mitomane!

Politika

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić u intervjuu za Kurir kaže da je Srbija prvi put rešena da zauzme proaktivnu poziciju u rešavanju kosovskog pitanja, ali da protiv sebe ima ne samo Albance i deo međunarodne zajednice već i srpske populiste i mitomane.

- Najveći deo opozicije zagovara zamrznuti konflikt, što je samo dokaz da nikakav predlog o Kosovu nemaju. Opozicija treba jasno da odgovori šta se dešava kad se konflikt odmrzne. Šta oni nameravaju tad s Kosovom? Da li odmrznuti konflikt znači rat i sukob, ili možda misle da znači da dobijemo Kosovo bez Albanaca ili Kosovo s Albancima i šta je rešenje tad? Drugi deo opozicije zna da je Srbija u jako teškoj pregovaračkoj poziciji i verovatno čeka da se Vučić oklizne na ovom terenu, bilo kakav ishod da bude. Sad kad bismo i dobili kompletno Kosovo kao do 1999, dobar deo opozicije bi bio i protiv takvog rešenja.

Da li ste iznenađeni burnim reakcijama na Vučićevo pominjanje razgraničenja kao nečega za šta se on zalaže?

- Istina je da ne znamo šta je sadržaj toga. Razvoj multietničkog društva je moj ideal, kojem težim od kada sam počeo da se bavim politikom. Međutim, ako hoćemo realno da posmatramo stvari, mi na Kosovu nikada nismo imali suštinsko multietničko društvo. Srbi i Albanci su živeli jedni pored drugih. Po popisu iz 1981, od 1.445 naselja imali smo 1.126 naselja koja su čisto ili albanska, ili srpska, u 195 su Srbi ili Albanci bili dominantno stanovništvo, u 28 su druge zajednice bile u većini, a svega 96 naselja su bila mešovita. To treba uzeti kao realnost od koje mi uporno bežimo. Kosovo mora da se rešava s mnogo više realizma, a mnogo manje mitomanije i populizma kojim smo zapljusnuti.

foto: Zorana Jevtić

Šta je onda realno rešenje?

- Svaka ideja je legitimna ukoliko ne podrazumeva silu i nasilje. Niko u ovom trenutku ne može da predvidi šta će biti ishod, ali je važno da se zauzme proaktivna pozicija, a ne da Srbija, kao do sada, govori šta neće. Nikada nismo govorili šta hoćemo i krajnje je vreme bilo da to promenimo i konačno govorimo šta hoćemo.

Zar nije otežavajuća okolnost to što u Vladi, kako ste otvoreno priznali, postoje različita mišljenja o rešavanju kosovskog pitanja?

- Unutrašnji dijalog jeste pokrenut da svi iznesemo šta imamo o Kosovu, pa i mi kao predstavnici različitih stranaka. To može da bude samo kvalitet. Kad se bude zauzimala zajednička pozicija, naravno da ćemo se svi držati te pozicije. Ovde imamo paradoks da smo svi iz stranaka vladajuće koalicije izneli šta o tome mislimo, a od opozicije nismo čuli ništa osim zamrznutog konflikta.

I. Kljajić/ Foto: Dragana Udovičić