Foto: Dragana Udovičić

EGZODUS Pokušavaju da se domognu dobrih radnika

NEMCI VRBUJU SRPSKU DECU VEĆ U KLUPAMA: Ovo zanimanje im je META, nedostaje im 28.000 radnika!

Društvo

Nemačke agencije za zapošljavanje vrbuju srpsku decu koja pohađaju srednje medicinske škole za odlazak u inostranstvo!

foto: Profimedia

Kako Kurir saznaje, radnici ovih agencija posećuju kako državne, tako i privatne medicinske škole, gde učenicima predstavljaju programe za rad i odlazak u Nemačku, nudeći im posao već nakon završetka srednje škole, a uz to je zainteresovanim đacima obezbeđen i besplatan kurs nemačkog jezika.

foto: Profimedia

Naša saznanja potvrdio je i predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, koji kaže da je to nešto masovnije u privatnim školama, ali da je prisutno i u državnim.

- Te agencije uglavnom traže negovateljice, đake sa opštog smera i medicinske sestre. Daju im flajere na kojima sve piše, kojoj agenciji mogu da se javi, koji su uslovi, kolika je plata, gde bi mogli da rade i ostalo, a obezbeđuju im i besplatno učenje nemačkog jezika. To je sve na dobrovoljnoj bazi - objašnjava Antić.

foto: Zorana Jevtić

Prema njegovim rečima, ljudi iz tih agencija se najave direktoru školu s pitanjem da li imaju pravo da učenicima predstave programe, direktor to prenese školskom odboru, koji u većini slučajeva odobri.

- Roditeljima se to svidi, odgovara im što se obezbeđuju besplatni kursevi jezika, ne moraju da plaćaju. Zaista veliki broj dece odmah nakon završetka srednje škole odlazi. Tamo potpišu ugovor na tri godine, a početna plata im je oko 1.300 evra - zaključuje Antić.

foto: Fonet

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić kaže za Kurir da ga ovo nimalo ne iznenađuje, ali i da Nemci vrbuju čak i radnike po zdravstvenim ustanovama.

- Oni su vrbovanje zaposlenih doveli do perfekcije. Radi se o legalnim, u Nemačkoj registrovanim agencijama, čiji su vlasnici Nemci. Oni su u očajnoj situaciji kad su u pitanju zdravstveni radnici, što lekari, što medicinske sestre, zato me i ne čudi činjenica da su počeli da vrbuju decu i po medicinskim školama. Njima nedostaje čak 28.000 medicinskih sestara, negovatelja i bolničara - ističe Mrkić.

On dodaje da su Nemci veoma zadovoljni našim radnicima:

- Nas sve to treba strahovito da zabrine! Mi te ljude ne možemo zameniti ljudima drugih struka koji su završili neku prekvalifikaciju, to nije taj kvalitet!

Aleksandar Vučić

Učiniću sve da ostanete u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre mesec dana najavio je znatno povećanje plata za medicinske radnike. - Učiniće se sve da medicinski radnici ostanu ovde, u svojoj zemlji, da ovde rade. Nadam se da ćemo ovu nepravdu, odnosno neplaćanje onima koji obavljaju najteže poslove, da ispravimo. I vi ćete živeti bolje i nećete sanjati o odlasku u inostranstvo, a razliku u odnosu na nemačke plate maksimalno ćemo da smanjimo. Plate neće biti pet-šest puta niže nego tamo, već će se ta razlika smanjivati - istakao je Vučić u Vrnjačkoj Banji.

28 hiljada medicinskih radnika nedostaje Nemačkoj

Činjenice Odlazak zbog novca

- 330 evra iznosi prosečna plata medicinskih sestara u Srbiji - 600 evra je plata lekara u našoj zemlji - 1.400 evra iznosi početna plata medicinskih sestara u Nemačkoj - 3.330 evra početna plata za lekare u Nemačkoj - od 850 do 1.000 medicinskih sestara godišnje ode iz Srbije - oko 800 lekara godišnje napusti Srbiju - nakon nostrifikacije diplome, plata u inostranstvu im se poveća od 2.100 do 6.000 evra - od 1.500 lekara specijalista koji godišnje zatraže pismo dobre prakse, njih 1.000 ga uzme radi odlaska u inostranstvo - samo preko Nacionalne službe za zapošljavanje u inostranstvo je od 2014. otišlo 1.222 medicinskih sestara i tehničara - zdravstveni radnici, pored Nemačke, odlaze i u druge zemlje EU, u Emirate, Katar, Norvešku, Švedsku, Italiju i Austriju

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Profimedia, Zorana Jevtić, Fonet