Foto: Google map

koliko će da ih košta

OVA BEOGRADSKA ZGRADA JE DOBILA PRVOG PRINUDNOG UPRAVNIKA U SRBIJI: Nisu se dogovorili ko će da gazduje, A OVO SU POSLEDICE!

Beograd
> 10:59h

Zgrada u Ulici kraljice Natalije 68 na Savskom vencu je prema dostupnim podacima prva u Beogradu koja je dobila prinudnog upravnika! Pošto se stanari više od godinu dana nisu dogovorili ko će im upravljati zgradom, upravnika je imenovala opština i sada će njegov rad još i da plaćaju.

Stanari ove zgrade propustili su najmanje dve prilike da sami reše ko će da upravlja zgradom: nisu se međusobno dogovorili i izabrali nekoga iz svojih redova, niti su angažovali profesionalnog upravnika. Onda je to umesto njih uradila opština Savski venac i imenovala prinudnog upravnika.

- Pošto komšiluk nije našao za shodno da se za sve ovo vreme dogovori oko toga ko će nam biti upravnik, bio nam je komunalni inspektor iz opštine i sada nam je dodeljen prinudni, pa ćemo videti šta i kako dalje - ispričala je jedna od stanarki.

Beograđanka Aleksandra J. je rešenjem Odeljenja za imovinsko-pravne i stambene poslove opštine Savski venac postao prvi prinudni upravnik u gradu.

Ona će upravljati zgradom u Kraljice Natalije sve dok stanari ne odluče da sami izaberu upravnika ili dok ne zaključe ugovor o profesionalnom upravljanju.

Da su se stanari dogovorili između sebe i izabrali nekoga od njih, onda bi mogli i da ne plaćaju njegov angažman. Ovako će svaki stan samo za angažman prinudnog upravnika mesečno plaćati 240 dinara. Da im zgrada ima više od 30 stanova, plaćali bi 336 dinara po stanu.

Udar po džepu su i kazne pred Prekršajnim sudom za sve stambene zajednice koje se i nakon rešenja inspektora ne upišu u registar stambenih zajednica od 50.000 pa do čak 2.000.000 dinara.

A prvo što će pre toga stanari po nalogu prinudnog upravnika morati da urade je da donesu odluku o troškovima održavanja i upravljanja zgradom.

Osim toga, prinudni upravnik će voditi računa i o tome da stanari redovno plaćaju održavanje zgrade, upravljaće zajedničkom kasom, predlagati šta bi trebalo da se radi u zgradi, organizovati radove oko hitnih intervencija...

- Znamo za propise, ali sumnjam da ćemo uspeti da se dogovorimo. Ostaće nama ovaj prinudni upravnik za duže vreme - dodala je ova stanarka.

Ostaje da se vidi i da li će i druge opštine krenuti putem Savskog venca.

Kurir.rs/Blic