icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

Ministarstvo saobraćaja Srbije

POSLE HAVARIJE NA DUNAVU: Lučka kapetanija Smederevo podnosi prekršajnu prijavu protiv zapovednika i vlasnika potonulog broda Tomas

Objavljeno: 26.08.2018. 15:27h

 

BEOGRAD - Lučka kapetanija Smederevo podneće prekršajne prijave protiv zapovednika i vlasnika potonulog broda "Tomas", jer nije u skladu sa Zakonom o plovidbi i lukama prijavljena havarija broda koja se dogodila na Dunavu kod Smedereva, i zbog isključivanja uredjaja koji omogućava elektronsko lociranje i praćenje plovila na rekama, saopšteno je danas iz Ministarstva saobraćaja Srbije.


 

Iz ministarstva navode i da su netačne tvrdnje da je problem nastao u brzini delovanja Inspekcije plovidbe i lučke kapetanije, zbog koje je, navodno, inspekcija izašla na uvidjaj dva dana kasnije.

 

"Tačno je da zakonsku proceduru nije ispoštovao zapovednik broda, jer havariju koja se dogodila 20. avgusta, nije u roku od 24 časa prijavio najbližoj lučkoj kapetaniji, već je lučka kapetanija o tome obaveštena tek narednog dana, i to od drugih učesnika u saobraćaju", navodi se u saopštenju.

 

Kako se dodaje, lučka kapetanija Smederevo je o slučaju odmah obavestila Inspekciju bezbednosti plovidbe, kao i glavnog istražitelja za vodni saobraćaj Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju, a inspekcijski uvidjaj izvršen je u roku od 24 sata od dobijanja informacije o havariji.

 

S obzirom da zapovednik broda nije prijavio havariju u roku od 24 sata u skladu sa zakonskom obavezom, protiv njega će biti podneta prekršajna prijava. Takođe, još jedna prekršajna prijava biće podneta protiv zapovednika i vlasnika broda zato što na brodu nije bio uključen brodski transponder, zbog čega brod "Tomas" nije bio vidljiv u sistemu Rečnih informacionih servisa (RIS), pa time ni Lučkoj kapetaniji Smederevo.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đuilas/Ilustracija)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!