icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Beoinfo

protekao u radnoj atmosferi

ZAVRŠEN 16. KONGRES SLAVISTA: Prekretnica u odnosu prema našem jeziku i značajan podstrek za srbistiku

Objavljeno: 26.08.2018. 16:58h

 

BEOGRAD- Svečanom ceremonijom, u amfiteatru na Filološkom fakultetu, danas je zatvoren 16. Međunarodni kongres slavista, na kojem je posebna pažnja bila posvećena međukulturalnim i međuliterarnim vezama slovenskih jezika, književnosti i kultura, digitalizaciji i modernizaciji.


 

foto: Tanjug/Tanja Valič

Na svečanosti, organizatori su dodelili zahvalnicu ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, koji je izjavio da je Kongres slavista izuzetan i pruža priliku da da se slavisti okupe na jednom mestu, razmene iskustva, konstatuju koja su otvorena pitanja, uporede svoje naučne radove, saznaju nešto više i doprinesu nauci kojom se bave.

 

"Teško je iskazati u dovoljnoj meri značaj ovakvih kongresa. Mislim da je Kongres završen uspešno, a prema informacijama koje imamo bila je radna atmosfera, radilo se puno, bilo je dosta dobrih iskoraka", kazao je Vukosavljević.

 

foto: Tanjug/Tanja Valič

Dodao je da veoma puno znači to što se Kongres, na kojem se okupilo 1.000 slavista iz 43 zemlje, održao baš u Beogradu i naveo da posebno značenje ima za našu nauku - srbistiku.

 

"Naši naučnici, profesori i stručnjaci imali su prilike da na samom vrhu svoje nauke predstave svoje radove, razmene iskustva, da se izmere sa kolegama iz inostranstva i da naprave dalje korake kako iz slavistike globalno, tako i iz srbistike", kazao je Vukosavljević.

 

Prema njegovim rečima, ovim Kongresom je i srbistika dobila značajan impuls, značajan novi podsticaj za rad i razvoj.

 

Ministar je kazao da Kongresi ovog tipa ohrabruju i mlade stručnjake i mlade naučne radnike i studente, da se ozbiljnije pozabave i opredele da se bave ovakvom naukom, iako danas to nije moderno.

 

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Jedan od ciljeva i smisla ovakvih kongresa jeste da se mladi ljudi ohrabre da se bave ovom naukom i da vide da i za njih ima mesta i u našoj zemlji i u celom svetu", naveo je.

 

Upitan za položaj srpskog jezika, Vukosavljević je kazao da je kvalitet jezika i govora, pogotovu govora, ugrožen banalizacijom duha kulture i duha vremena.

 

"On je standardizovan i ima posebne norme, međutim primećujemo svi koji se time imalo bavimo da se jezik kvari, da se pojavljuje veliki broj tuđica, da dolazi do banalizacije jezika, pogotovu u javnom i medijskom prostoru", kazao je ministar.

 

foto: Tanjug/Tanja Valič

Kongres slavista počeo je u Beogradu 20. avgusta, a održavao se pod visokim pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, pokroviteljstvom Grada Beograda.

 

Za organizaciju Kongresa bili su zaduženi Međunarodni komitet slavista, Savez srpskih slavističkih društava, Međunarodni slavistički centar i Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu.

 

Tokom sedam dana, svetski slavisti su predstavljali referate, održani su okrugli stolovi, tematski blokovi, koji su imali teme iz frazeologije, lingvistike, leksikografije, književnosti i folklora.

 

foto: Tanjug/Tanja Valič

Kongres slavista održava se na pet godina, a sledeći će biti održan 2023. godine u Parizu.

 

Mladenović:Kongres prekretnica u odnosu prema našem jeziku

 

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović ocenio je da je taj skup pokazao neraskidivu vezu među Slovenima.

 

Pozdravljajući učesnike i goste Beograda on je na svečanosti u Starom dvoru primetio da bi Kongres mogao da bude prekretnica u odnosu prema našem jeziku, kulturi i identitetu, što je, smatra, za Srbe, ali i za sve ostale slovenske narode veoma važno.

 

foto: Beoinfo

"Beograd ima bogatu istoriju, kako rušenja tako i građenja. Zajedno sa svima vama ove godine obeležavamo stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata. Ovo zdanje i mnoga druga, ovi zidovi bili su ugroženi, ali duh koji je u njemu vladao, duh slobode nije. Zato se nadam da ćete se vratiti u Beograd jer kao naši gosti istovremeno ste bili i domaćini", rekao je Mladenović.

 

On je podsetio da je sledeći domaćin kongresa Pariz i poželeo da on bude jednako uspešan.

 

Mladenović je od organizatora dobio Povelju zahvalnosti za uspešnu saradnju i podršku u radu ovogodišnjeg kongresa, a ista priznanja dobili su i gradonačelnik Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

 

 

(Kurir.rs/Tanjug/Beoinfo)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!