Foto: Dragomir Ilić

akcija našeg lista

KURIR U POSETI MEŠTANIMA PETROPOLJA KOD KRALJEVA: Mladi ostaju na selu, ali nemaju doktora, poštu i put

U sklopu akcije našeg lista ovog puta smo s predstavnicima opštine Kraljevo bili u naselju sa više od 30 mladih poljoprivrednika kako bismo im obezbedili asfalt, lekara i sve što je potrebno za normalan život

Društvo

Selo Petropolje ima crkvu koja nije osveštana, dom u kom nema pošte, prostoriju za bolničare koji ne dolaze, puteve koji su uništeni poplavama...

Od svega, ovde podno Gledičkih planina, selo ima nestvarnu prirodnu lepotu i 120 kuća u kojima je više od tridesetoro mladih rešilo da ostane na imanju. Željko Teofilović ima svega 20 godina, ali je rešen da sa ocem Miroljubom održi porodično imanje. Obrađuju tridesetak hektara i imaju petnaestak krava, od kojih, kako kažu, ovde može da se živi. I Dragoslav Aleksić sa sinom Markom (25) ima tridesetak grla stoke, obrađuju isto toliko zemlje. I Rade Marković (30) održava dosta stabilno imanje sa preko dvadeset grla stoke, krava, bikova... Nešto stariji Života Aleksić ima 120 ovaca. Dosta je ovde mladih rešeno da ostane - Živadin Teofilović, Vojislav Vilotijević, Igor Jakovljević, Rajko Veselinović...

Željko Teofilović sa ocem održava imanjefoto: Dragomir Ilić

Kurir je baš ovde, na obroncima Gledičkih planina, nastavio sa akcijom da s vodećim ljudima opština posećuje predane ljude i pomaže da do njihovih sela stigne asfalt. Petropoljačko polje proteže se uglavnom pored reke Gruže sa jedne strane, a sa druge njive su na obroncima planine. Tu gore na vrhu povratnik iz Nemačke sagradio je crkvu i svoje imanje od skoro osam hektara zaveštao Eparhiji žičkoj. Iz nekog razloga crkva nije osveštana, a ona i manastirski metoh nalaze se pored lekovitog izvora Vidarica, koji dokazano pomaže kod bolesti očiju. Inače, voda je ovde bogata magnezijumom, selenom... - Često je nedostatak komunikacije osnov da se neke stvari ne reše. Eto, niko nas nije obavestio da su putevi u ovakvom stanju. Otuda je akcija Kurira dobro osmišljena, da institucionalno i neposredno rešavamo što se može rešiti - kaže Nenad Marković, predsednik Skupštine Kraljevo, u razgovoru s meštanima.

foto: Dragomir Ilić

Konsultuje se sa Aleksandrom Cvetkovićem, članom gradske vlade za infrastrukturu, šta je realno uraditi do kraja godine. Pita i meštane. Oni bi da se sve reši. - Realno je da se asfaltira najprioritetniji put, sanira put do crkve i poprave seoski putevi tamo gde je najkritičnije - kaže otvoreno Marković i naglašava da "neće da obeća što ne može da ispuni".

foto: Dragomir Ilić

Godinama ovde je veliki problem to što nema doktora. Opština je sanirala zadružni dom, čije su prostorije u odličnom stanju. Ambulanta se nalazi na šest kilometara. - Kad god se neko razboli, palimo traktor. Ako treba nešto da uplatimo od dažbina, opet isto. Ovde se naslanja i selo Zakuta, tako da ima 200 kuća. Svi imamo isti problem - priča meštanin Petropolja Milovan Milovanović i kaže da su spremni da plaćaju radnika i daju prostor da se otvori bar mala pošta. - Rešićemo da jednom nedeljno dolaze lekari, to je u našoj moći. Za poštu moramo da "jurimo" Krkobabića - kaže Marković polu u šali.

foto: Dragomir Ilić

I eto. Do kraja godine rešiće se neki od ključnih problema sela. Biće asfaltirana najvažnija komunikacijska deonica, popravljeni seoski putevi, i jednom nedeljno dolaziće doktori. Za početak više nego dobro.

Kapitalni projekat Sanacija doline reke Gruže

U okviru naše akcije rodila se ideja o zajedničkom kapitalnom projektu za ovaj kraj - sanaciji doline reke Gruže. Od pamtiveka ona plavi preko 300 hektara najplodnije gružanske zemlje a ugroženo je nekoliko sela. To je onaj potez na pravcu magistralnog puta Kragujevac-Kraljevo koji svake, ali baš svake godine reka Gruža poplavi. Aleksandar Cvetković, mladi član gradske vlade za infrastrukturu, dao je svrsishodan predlog da se pored reke prokopaju kanali kako bi se ujedno rešio i problem navodnjavanja. Ovaj projekat trebalo bi realizovati zajedno sa opštinom Knić, čija su sela takođe ugrožena.