icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Marina Lopičić

VIŠE NEGO PROŠLE GODINE

SPREMNI ZA POČETAK NASTAVE: Od ove godine 42 IT odeljenja u 36 osnovnih škola

Objavljeno: 27.08.2018. 09:41h

 

BEOGRAD - Pored informatike u osnovnim školama od ove godine postoje i IT odeljenja u gimnazijama u kojima će se učenici osposobljavati da koriste informatičke alate, rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović.


 

"Ove godine imaćemo 42 IT odeljenja u 36 škola. To je manji broj od planiranog ali višestruko veći u odnosu na prethodne godine", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Saša Stojanović i dodao:

 

"Radimo na pripremi nastavnika, tehnike i popularizaciji ovih odeljenja. Nastavnici su spremni za početak nastave a obuke još uvek traju kada je reč o nastavi za drugo polugodište".

 

 

Učenici će u ovim odeljenjima učiti mnogo više o specifičnim tehnologijama ali i kako da razmišljaju i kako da koriste IT alate. Bez obzira da li će ovi učenici nastaviti školovanje u sferi informatike, stečena znanja će im svakako biti korisna.

 

Postoji potreba za stalnim usavršavanjem – kako nastavnika, tako i tehnologije.

 

"Situacija u našoj zemlji nije sjajna ali je dovoljno dobra da obezbedimo računare za za sve učenike ovih odeljenja. Talentovanih i naprednih đaka i studenata ima ali su i nastavnici obučeni i spremni da njihovo znanje upotpune a talenat razviju", objašnjava pomoćnik ministra.

 

"Intersovanje za IT odeljenja je jedan od znakova, uspeh naše industrije u narednim godinama će pokazadi značaj ovog projekta", rekao je Stojanović.

 

Kadrovi u ovoj oblasti su i dalje deficitarni a potražnja za školovanim kadrom je mnogo veća od broja učenika i studenata koji završavaju informatičke smerove, rekao je Saša Stojanović.

 

(Kurir.rs/RTS/Foto: Marina Lopičić)

 

 

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!