icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Foto: Kurir

POKLON

SUTRA UZ KURIR POKLON IKONA S MOLITVOM: Velika Gospojina se obeležava kao praznik majki i dece

Objavljeno: 27.08.2018. 17:00h

 

Kurir sutra poklanja ikonu s molitvom Uspenju presvete Bogorodice.Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Veliku Gospojinu, jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen vaznesenju presvete Bogorodice.


Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekimizvorima 72, da je nadživela svoga sina i kao svedok mnogih slavnihdogađanja, nastavila njegovu misiju.


Na ikonama, ovaj praznik se obično predstavlja tako što se ikonopiše postelja na kojoj leži Bogorodica sa prekrštenim rukamana grudima. Sa obe strane ležaja nalaze se svećnjaci sa upaljenimsvećama. Uz noge Bogorodice Sv. Petar kadi kadionicom, uz glavusu Sv. Apostol Pavle i Sv. Apostol Jovan, a ostali Apostoli su uzodar. Prisutni su i veliki hrišćanski pisci Sv. Dionisije Areopagit, Irotej i Timotej koji drže Jevanđelje; tu su i žene koje plaču. IznadBogorodice je Hristos koji drži dušu Bogorodice u vidu deteta, okružuju Ga svetlost i Anđeli.


Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, 28. avgusta posebnožene idu na pričest jer se ovaj dan se smatra praznikom majki idece.


Čitaj Kurir, jer uvek dobijaš više!

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!