Ilustracija, Foto: Beta/Miloš Miškov

ne žele ekscese

SRBI IZ ĐAKOVICE NE IDU NA SLAVU U ZAVIČAJ: Uprkos Tačijevom obećanju, mržnja Albanaca je jača nego ikad

Politika
> 17:39h

PRIŠTINA - Oko 2.000 Srba izbeglih iz Djakovice otkazali su odlazak u zavičaj na krsnu slavu manastira Uspenja presvete Bogorodice iz bezbednosnih razloga, potvrdio je predsednik Udruženja Djakovčana Djokica Stanojević.

Srbi su odustali uprkos tome što je Hašim Tači, odgovarajući na javni poziv Nataše Kandić, osnivača Fonda za humanitarno pravo, da se lično angažuje da se Srbima omogući da posete Crkvu u Djakovici, obećao da će se angažovati za slobodu kretanja za sve gradane Kosova, uključujuci i Srbe, bilo gde na Kosovu.

Ilustracijafoto: Beta/Miloš Miškov

Ovo obećanje Tači je objavio na svom Fejsbuk profilu i naveo da je danas nezamislivo i neprihvatljivo da neko ugrozi prava ili ne dozvoli posetu srpskih gradana verskim objektima, bilo u Đakovici ili negde drugo.

Djokica Stanojević je za RTK 2 objasnio da su Srbi iz Djakovice odustali od odlaska u zavičaj zbog, atmosfere mržnje koja je, kako je rekao, preovladavala prethodnih dana.

"Odustajemo jer ne želimo da uđemo u kolo mržnje i napetosti. Ne želimo ekces. Ovog puta Srbi nisu poniženi, ponižene su sve međunarodne institucije, institucije u Prištini, nevladine organizacije, koje ni posle 20 godina nisu u stanju da Srbima omoguće da u Đakovici u miru, dostojansvteno obeleže krsnu slavu, Zadušnice, Vaskrs, Božić", istakao je Stanojević.

On je rekao da je igumaniji i monahinjama uputio čestitke povodom krsne slave".

Ilustracijafoto: Beta/Miloš Miškov

Tači je u odgovoru Kandićevoj uz priznanje i, kako je naveo, zahvalnost za njenu aktivnost pre, tokom i posle rata na KiM, naveo da prištinske vlasti ne dele građane prema religijskoj kulturnoj ili etničkoj pripadnosti.

"Mi smo najdemokratskija država u regiji i šire, gde su etničke zajednice zaštićene ustavom", smatra Tači.

Inače, krajem aprila ove godine Kandićevoj je kosovski premijer Ramuš Haradinaj uručio priznanje "Mapu zlatnog Kosova" u znak zahvalnosti za, kakoj e tada naveo, objektivno i precizno prikazan broj poginulih na Kosovu.

(Kurir.rs/Tanjug)