Ilustracija, Foto: Predsedništvo Srbije

pitanje granica

POLITIKOLOG TENA PRELEC O FORUMU O ALPBAHU: Vrhunski PR potez srpske i kosovske strane i test za javnost

Politika

PRAG - Evropski forum u Alpbahu iskorišćen je kako bi se na najvišem nivou iznela ideja o promeni granica između Srbije i Kosova po etničkim linijama i to je bio vrhunski PR potez srpske i kosovske strane, kaže saradnica Londonske škole ekonomije i učesnica foruma Tena Prelec.

Prelec, koja je kao i Adnan Cherimagić bila uvodničar na forumu, na kojem su govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, kao i evropski komesar Johanes Han, smatra da su apsolutno svi političari na tom skupu podržavali inicijativu o podeli i takav mogući dogovor između vođstva Srbije i Kosova.

foto: Predsedništvo Srbije

- Utisak je da je taj skup bio test da bi se videlo kako će ta vest odjeknuti kod publike kako na Balkanu tako i u EU. Da se vidi da li se tako nešto može progurati, rekla je Prelec za Slobodnu Evropu i dodala da je njen utisak da i Han i predsedništvo Austrije podržavaju tu inicijativu.

Ona veruje da je podela granica bila tema o kojoj su svi nameravali da govore na skupu i dodaje da je baš zbog toga želela da tokom foruma iznese neka pitanja poput korupcije, imigracije, civilnog društva, a koje u političkim diskusijama ostaju skoro neopažene.

Prelec smatra da je najveći rizik činjenice da se sada govori samo o mogućoj razmeni teritorija to što će se javnost fokusirati na to pitanje, koje je, prema njenom mišljenju, površinsko, a da se niko neće baviti pitanjima koja se tiču manjka mogućnosti da se građani izbore za bolji život.

- Dogodio se vrhunski PR od strane lokalnih lidera jer dobro znaju da će pitanje granica dominirati medijskom pozornošću na svim stranama, podvlači Tena Prelec.

foto: Predsedništvo Srbije

Ona kaže da su politički lideri u Alpbahu započeli proces koji bi trebalo da vodi ka potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije, ali i dodaje da će na tom putu imati mnogo prepreka i da će predlog teško proći, budući da je javnost na prostoru Srbije i Kosova podeljena.

- Ako me pitate da li je njihova namera bila da to stvarno već sada proguraju, mislim da je bilo i toga i PR-a. U smislu, namera je bila, ako predlog prođe, onda super, onda se lideri mogu prezentirati kao heroji koji su rešili nešto što je izgledalo nemoguće rešiti. S druge strane, ako ne prođe, opet je super, jer će na taj način pitanje granica prezentirati kao najvažniji problem, pa se pažnja neće fokusirati na druge probleme koji su za te političare puno teži i škakljivji, kaže Prelec.

Ona lično, kako kaže, protiv je ideje podele Kosova jer se na taj način, kako kaže, ruše principi koje je međunarodna zajednica donela na prostor bivše Jugoslavije.

foto: Predsedništvo Srbije

Popustljivost zvaničnika Evropske unije u odnosu na pitanje moguće promene kosovskih granica Prelec sagledava u kontekstu svesti da ni Srbija ni Kosovo ne mogu računati na evropske integracije bez deblokade procesa međusobne normalizacije odnosa.

Plus, postoji još jedan argument zbog koga se podržava takva ideja.

Aktuelni politički lideri u Srbiji i na Kosovu bi to mogli ostvariti bolje nego drugi. Tu se poteže argument 'Niksona u Kini', i jedan i drugi političar mogu postići i izneti dogovor koji bi bio izložen kritikama sa nacionalističke, desničarske strane i u jednoj i u drugoj zemlji, zaključuje Prelec.

(Kurir.rs/Tanjug)