icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Dragana Udovičić

Ponovo pokrenuta tema o kojoj se ranije nije diskutovalo

DAČIĆ O PREGOVORIMA BEOGRADA I PRIŠTINE: Postignut istorijski uspeh, sledi velika borba za Kosovo

Objavljeno: 28.08.2018. 09:56h

 

Srbija je napravila istorijski zaokret i istorijski uspeh kada je reč o Kosovu i Metohiji, koje je postalo tema o kojoj se govori, ocenio je danas potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.


 

foto: Dragana Udovičić

 

"To je jedan od najopipljivijih dokaza koliko smo uspeli da promenimo gotovo zacementiranu poziciju nekih zapadnih zemalja kada je reč o Kosovu, jer ta tema apsolutno nije bila tema o kojoj se diskutovalo u prethodnom periodu, jednostavno se smatralo da je to pitanje već rešeno, da je pre 10 godina proglašena država koju su te zapadne zemlje priznale", rekao je Dačić.

 

 

Istakao je, međutim, da velika borba tek sledi. Napomenuo je da tokom tih 10 godina, a ni nakon toga Priština nije uspela da zaokruži tu svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i veliki broj zemalja u svetu nije je ni priznao, dok veliki broj njih preispituje tu poziciju.

 

foto: Beta/European Council/Tashana Batista

 

"To znači da su oni i dalje praktično na samom početku, jer postoji pet zemalja koje nisu priznale Kosovo u EU što znači da i eventualni evropski put Prištine ne može ni da počne. Ovo je zaista jedan istorijski zaokret i istorijski uspeh koji sam ja definisao da smo mi sada eventualno na kraju početka, početka definisanja naših pozicija, tek će se voditi dijalog i iznositi moguća rešenja", rekao je Dačić.

 

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Dragana Udovičić)

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!