Foto: Zoran Šaponjić

Držali se junački posle strašnog zverstva u kojem su ostali bez majke

TRI HRABRA DEČAKA, SIROČIĆI IZ KOSJERIĆA DOBIĆE NOVU KUĆU: Trošnu i staru očevinu, u kojoj im je mama Jelena bezdušno ubijena, rušili zajedno sa majstorima NI SUZU NISU PUSTILI

Srbija

BEOGRAD/KOSJERIĆ - Kuće, u kojoj su gledali kako im očuh i otac kolje majku, više nema, i sami su pomogli njenom rušenju.

Umesto trošnog objekta, gde im je u noći između 6. i 7. maja život preokrenut, tri brata dobiće novi krov nad glavom.

foto: Zoran Šaponjić

Opština Kosjerić, što iz svojih sredstava, što od donacija privatnika, izgradiće montažnu kuću Dejanu (17) i Darku (12) Grbiću i njihovom trogodišnjem polubratu Davoru. Stara kuća, u kojoj su rasli i živeli do kobne noći, kada im je Ivan R, otac i očuh, pred njihovim očima svirepo ubio majku Jelenu Grbić, proteklih dana je srušena i na njenom mestu nići će nova.

U rušenju zdanja u kojem im je srušen život uz majku, pomogli su Dejan i Darko. Sa drugovima su skinuli crepove i grede, prethodno izneli nameštaj.

- Junački sam se držao dok smo skidali krov, Darko, iako mlađi, takođe. Ni suzu nismo pustili. Kad smo krenuli na očevinu da rušimo, ubedio sam sebe da taj dan uopšte ne razmišljam o zločinu i suzbijem emocije. Radili smo kao da radimo na nekom drugom mestu za koje nas ne vežu nikakve uspomene. Naravno da tako nije bilo prethodnih puta dok smo dolazili da obiđemo našu kuću - kaže za list Dejan Grbić, najstariji od braće.

foto: Zoran Šaponjić

Davor, inače sin Ivana Radovanovića, u hraniteljskoj je porodici u Čačku. Čuje se i da se viđa polubraćom koja žive kod strica. Mališan još uvek, priča Dejan, ne zna šta se dogodilo. Majku Jelenu više ne spominje, zaboravio ju je, majkom sada zove ženu kod koje živi, a njenog supruga ocem.

- Srce mi se cepalo dok sam ih gledao kako udarnički skidaju krov ispod koga im je monstrum uništio detinjstvo. Odavde su one tužne noći otišli kao uplašena, sirota deca, a vratili su se hrabro kao odrasli ljudi. Trebalo je imati srce, stisnuti zube, biti muško... Nova kuća, kažu, biće veća i udobnija od ove srušene - priča jedan od komšija Grbića.

Mama Jelena koja im je bezdušno uzetafoto: Printscreen Facebook

Sva tri namučena dečaka dalje će morati i bez oca i bez majke. Dejanov i Darkov otac je preminuo, posle čega je Jelena živela sa Radovanovićem. Ispostaviće se - monstrumom. Sa njim je rodila Davora, on ju je oterao u smrt. Kako Radovanovića očekuje duga robija, i trogodišnjak će stasavati bez oba roditelja.

Protiv Ivana Radovanovića, koji je pijan upao u kuću Jelene Grbić i njenih sinova i kuhinjskim nožem joj presudio, a potom se u šupi u komšijskom dvorištu skrivao do sutradan po podne, još uvek se vodi istraga pred Višim tužilaštvom u Užicu.

Za kuću sakupljeno 2,8 miliona dinara

- Humanitarnom akcijom, kojoj se odazvalo prilično preduzetnika, prikupljeno je do sada 2,8 miliona dinara. Biće to dovoljno da se izgradi montažna kuća od 90 kvadrata, sledeće nedelje počinjemo sa gradnjom. Ipak, trebaće još novca da se kupi pokućstvo pa je svaka pomoć dobro došla - kaže predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić.

(Kurir.rs/Blic/V. Lojanica)

Foto: Zoran Šaponjić