icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: profimedia

Ne gubite nadu!

STRUČNJACI ZA VANTELESNU OPLODNJU TVRDE: Za bebu nije kasno do 50. godine

Objavljeno: 28.08.2018. 21:44h

 

Iako o trošku države postupak vantelesne oplodnje mogu da urade žene do navršene 42. godine, i starije dame ne treba da gube nadu sve dok im jajnici funkcionišu bez obzira na godine.Čak i nakon što ovarijumi zakažu, bebu mogu da "naprave" pomoću doniranih reproduktivnih ćelija, za šta zakonski starosni limit ne postoji - jedina granica je zdravstveno stanje neostvarene mame, poručuju ginekolozi.


- Primalac doniranih reproduktivnih ćelija može biti svaka žena sa očuvanim reproduktivnim i opštim zdravstvenim stanjem. Praksa pokazuje da su u tom smislu žene u principu sposobne za rađanje i do 50. godine. Naravno, što je žena starija, manje su šanse za začeće - ističe za Kurir prof. dr Ivan Tulić iz bolnice za ginekologiju "Jevremova".


On navodi tri glavna razloga kada se preporučuje korišćenje doniranih ćelija.


- Pored prestanka rada jajnika, žene uzimaju donirane ćelije i nakon nekoliko neuspešnih postupaka vantelesne oplodnje, što je signal da im kvalitet jajnika nije dobar, a treći slučaj je kada žena ima predispozicije za neka genetska oboljenja - rekao je dr Tulić.


On podseća i da je stav struke bio da tri besplatna pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države treba omogućiti ženama do 45. godine starosti, ali da se država odlučila za limit od 42. godine.

Podsetimo, do kraja godine u Srbiji će biti formirana banka doniranih reproduktivnih ćelija, što će biti spas za više od 300.000 parova koji se bore sa problemom neplodnosti, a koja je duga i iscrpljujuća.

 

USLOVI
VANTELESNA PREKO RFZO

- Partneri, bilo da su u braku ili ne, koji i pored primenjenog lečenja nisu ostvarili potomstvo
- Partneri koji iz postojeće zajednice nemaju dece. Partneri u prethodnim zajednicama bračnim/vanbračnim mogu imati dece
- Žene do navršene 42. godine u momentu izdavanja potvrde o ispunjenosti uslova za postupak BMPO
- Žene moraju imati očuvanu funkciju jajnika
- Žene sa normalnim indeksom telesne mase, koji je manji od 30
- Muškarci sa svim oblicima smanjene plodnosti, uz postojanje živih i morfološki ispravnih spermatozoida u ejakulatu
 

 

(Kurir/S. Đ.)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!