Foto: Kurir

Filmska akcija

MAJA I DUŠAN HEROJI U GRČKOJ: Doktori iz Srbije videli telo kako pluta u moru, pa oteli ženu od sigurne smrti!

Društvo
> 20:39h

Zahvaljujući lekarima, Maji (38) i Dušanu (40) Banoviću iz Sombora, jedna starija Grkinja (70) uspela je da izbegne sigurnu smrt!

foto: Profimedia

Bračni par Banović svakodnevno se bori i spasava živote brojnih pacijenata, ali ovo im je bio prvi put u karijeri da su se suočili sa ovakvom situacijom, van bolničkih uslova i bez aparata.

foto: Kurir

Tako su Banovići u subotu postali pravi heroji na plaži Molos u Haniotiju kada su starijoj ženi pritekli u pomoć i povratili je u život.

- Bilo je kao na filmu. Tokom popodneva, kada smo se s decom odmarali na plaži, neko je povikao "women" (žena)... Mi smo se okrenuli i videli telo koje pluta na vodi. Odmah smo pritrčali, kad smo došli do žene, pitali smo je da li je dobro, međutim, ona nije davala znake života! - priseća se filmske scene Dušan Banović, internista Opšte bolnice u Somboru.

On kaže da su nakon toga nesrećnu ženu okrenuli i izvukli iz vode na obalu.

- Bila je cijanotična, modra kao šljiva, bez svesti, bez pulsa i nije disala. Vikali smo da neko zove Hitnu pomoć. Odmah smo krenuli s reanimacijom, na koju je ona prvo počela spontano da ubacuje pokoju respiraciju uz kuljanje vode iz usta. Tada smo glavu okrenuli na stranu i nakon nekoliko minuta uz dalju reanimaciju dobili smo puls - prepričava za Kurir Dušan.

foto: Profimedia

Hitnu pomoć čekali su 15 do 20 minuta, a za to vreme žena je došla svesti i Maja i Dušan su počeli da komuniciraju s njom.

- Bila je malo dezorijentisana. Uspela je da sedne i u tom momentu je došla i Hitna pomoć, koja je preuzela pacijentkinju i odvezla je u bolnicu. Od njenog sina, koji nam se javio sutradan i zahvalio nam se, čuli smo da je stabilno i na daljem ispitivanju - ponosni su Dušan i Maja Banović.

foto: Kurir

Dušan je završio Medicinski fakultet u Novom Sadu, a poreklom je iz Gakova kod Sombora. On je inače internista u Opštoj bolnici u Somboru i radi u novootvorenoj angio-sali, budući je interventni kardiolog, kako nam je rekao, na jesen kreće na supspecijalizaciju iz kardiologije. Njegova supruga Maja medicinu je završila u Nišu, gde je i rođena, inače je lekar na specijalizaciji iz pedijatrije i zaposlena je u Domu zdravlja Odžaci. Upravo su se u tom domu zdravlja i upoznali, tu su započeli svoju životnu priču, u kojoj su izrodili troje dece - Luku, Uroša i Nađu.

- Bili smo jako uzbuđeni i srećni što smo uspeli da spasemo nečiji život. Da, dešavalo se i do sada bezbroj puta, ali prvi put ovako van posla i bez ikakve aparature - završavaju priču ovi heroji.

Grkinja meštanka

Njen sin nas zove svaki dan

Prema Dušanovim rečima, žena koju su spasli ima oko 70 godina, plivač je i meštanka. - Svaki dan se čujemo s njenim sinom, koji nam prenosi lepe vesti da je žena stabilno - srećan je naš sagovornik. Inače, u trenutku kada se sve dogodilo more je bilo mirno.

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Facebook, Profimedia