icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Južne vesti

pobuna protiv gradnje mini-hidroelektrane

NE DAMO REKE STARE PLANINE: Naoružani motikama, lopatama i krampovima građani vratili Rudinsku reku u korito

Objavljeno: 28.08.2018. 19:42h

 

Oko stotinu meštana sela Temska, ali i aktivista Inicijative "Odbranimo reke Stare planine", "naoružani" motikama, lopatama i krampovima vratili su Rudinjsku reku u svoje prirodno korito nakon što je investitor već otpočeo njeno izmeštanje zbog gradnje mini-hidrocentrale. Za razliku od dosadašnjih protesta, ovo je prvi put da na ovakav način nastavljaju svoju borbu za očuvanje reka Stare planine.


 

Iako je policija bila na licu mesta, kako kaže jedan od neformalnih vođa "ekološkog bunta" Aleksandar Jovanović Ćuta, ona nije sprečila okupljene građane u nameri da sruše branu. Za gradnju mini-hidrocentrale investitor ima uredno izvađenu dozvolu u gradu Pirotu.

 

- Investitor je dobio građevinsku dozvolu od lokalne samouprave. Da bi pripremio put za gradilište, bagerima je zatrpana mala Rudinjska reka. Promenio joj je tok. Mi smo se organizovali i ručno vratili reku tamo gde joj je i mesto - kaže Jovanović.

 

-Rudinska reka je pritoka Temštice, a u letnjem periodu je praktično potok.

Gradilište nije obeleženo, nisu prijavljeni radovi, nije ni bilo javne rasprave, a nismo dobili ni projekat na uvid. Reka je pregrađivanjem skoro nestala, jer usled izmeštanja ponire u zemlju - kaže Ćuta.

 

Ona nije u zoni zaštićenog područja, a aktivisti najavljuju da će se oni skupljati na svim lokacijama na kojima investitor ima nameru da gradi mini-hidrocentrale.

 

- Poručujemo svima da nećemo dozvoliti da nestanu naše reke. Pojavićemo se na svakoj lokaciji, bilo da je u zoni zaštite ili ne - kaže Jovanović

 

Svoju borbu nastavljaju i dalje, kaže Jovanović, a za 2. septembar je zakazan centralni protest u Pirotu.

 

Na skupu će osim aktivista Inicijative, govoriti i ljudi iz struke. Obratiće se dekan Šumarskog fakulteta iz Beograda Ratko Ristić, Deni Borej direktor organizacije za zaštitu prirode, i još mnogi drugi - objašnjava Jovanović.

 

Prema njegovim rečima na skupu, koji će se održati na Trgu Oslobođenja, očekuju oko 4.000 ljudi. Protest je zakazan za nedelju od 17 sati.

 

Podsetimo, posle skoro 2 godina, gradonačelnik Pirota je pozvao borce za očuvanje reka Stare planine na sastanak, a po njihovim rečima, sastanak je bio "običan cirkus".

 

Aleksandar Jovanović Ćuta je u gostovanju u emisiji "15 minuta" rekao da je gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini je zločin nad prirodom i ljudima, dok su građani prethodnih dana sakupljali potpise za Unesko peticiju. Ministar ekologije Goran Trivan u nedavnoj izjavi za Insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima.

 

Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar

 

Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

 

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

 

 

(Kurir.rs/Južne vesti, Lj.Filipov)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!