icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: EPA/Antonio Bat

KRIZA

HITNO IM JE POTREBAN SVEŽ NOVAC: Agrokor prodaje lokale u Srbiji

Objavljeno: 28.08.2018. 23:43h

 

BEOGRAD - Hrvatski "Agrokor" ne sme da prodaje vlasništvo nad svojim firmama u Srbiji, ali ovih dana rasprodaje poslovni prostor i imovinu u našoj zemlji.


 

Nadležni u tome ne vide ništa sporno, štaviše, ovaj postupak koncerna ocenjuju pozitivnim i za Srbiju, dodaje list.

 

Agrokor kroz svoje firme u Srbiji poseduje mnogo imovine koja nije u funkciji, ili im ne treba, navodi izvor blizak Vladi Srbije.

 

Reč je o zemljištu, magacinskom prostoru, raznim objektima... Zakonske prepreke za to ne postoje, jer je reč o imovini "Agrokora" i to niko ne dovodi u pitanje, pišu "Večernje novosti".

 

foto: AP / Darko Bandic

Da bi se prodaja imovine ovog koncerna, inače pod prinudnom upravom, realizovala u Srbiji, "Agrokoru" je potrebna saglasnost Ministarstva trgovine i Narodne banke Srbije.

 

"Plan da prodaju sve što im ne treba postoji odavno. Podsećam vas da je u decembru prošle godine, uz dobijene dozvole nadležnih, prodata zgrada Merkatora na Novom Beogradu za 46 miliona evra. Od toga je 35 miliona evra dato bankama na ime otplate kredita, a 11 miliona za dugove dobavljačima, ukazuje isti izvor.

 

I iz ugla države dobro je da se imovina proda, da koncern dođe do svežeg novca, a dugovi vrate bankama i dobavljačima.

 

"Agrokor" ne prodaje u Srbiji svoj biznis, već samo objekte, na šta imaju puno pravo, pošto im je neophodan svež kapital kako se ne dalje zaduživali kod banaka, dodaju "Novosti".

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!