Presuda

Potvrđena presuda vladiki Jovanu

Makedonski Apelacioni sud potvrdio dovoipogodišnju kaznu zatvora vladici Jovanu vraniškovskom zbog utaje 250.000 evra

Crna Hronika
> 17:14h

SKOPLJE- Makedonski Apelacioni sud je danas potvrdio dvoipogodišnju zatvorsku kaznu na koju je raščinjeni vladika Makedonske pravoslavne crkve (MPC) Jovan Vraniškovski osuđen zbog utaje 250.000 evra crkvenog novca.

Odluka je doneta dva dana pre isteka roka za zastarelost slučaja, koji je pokrenut pre 10 godina.

Da sud nije doneo presudu, Vraniškovski bi bio oslobođen zbog zastarelosti postupka.

Osnovni sud u Velesu potvrdio je 11. maja presudu raščinjenom vladiki, koji je 2009. godine u odsustvu osuđen na dve i po godine zatvora, zbog pronevere 250.000 evra crkvenog novca. Apelacioni sud je odluku o potvrđivanji presude doneo prošle nedelje.

Iako ona još nije napisana, doneta je pre isteka roka o zastarivanju. Odbrana se nadala da će Vraniškovski koji je u zatvoru, biti oslobođen.

Na sajtu Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije objavljeno je da je danas, prema makedonskom zakonu, delo za koje je optužen Vraniškovski zastarelo zbog isteka roka od 10 godina od podizanja optužnice. "Delo je zastarelo, a Apelacioni sud još nema izrečenu presudu.

I pored toga, arhiepiskop Jovan je u zatvoru", navodi se u saopštenju POA. Portparol Apelacionog suda u Velesu izjavio je da je odluka suda pravosnažna.

SPC i MPC se šest decenija spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je 1950-ih godina dobila autonomiju od SPC u čijem je sastavu do tada bila, da bi 1967. samostalno proglasila autokefalnost.

MPC je kanonski nepriznata crkva koju ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom.

MPC je pre dve godine dopunila ime i sada joj je pun naziv Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.