icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Reuters / Marko Đurica

istraživanje instituta IRI

VIŠE OD POLOVINE MAKEDONACA PODRŽAVA NOVO IME: Anketa uoči referenduma pokazala podršku građana članstvu u EU i NATO!

Skoro polovina građana Makedonije na predstojećem referendumu glasaće za dogovor sa Grčkom o promeni imena države, a oko petina protiv, pokazuje anketa američkog Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Objavljeno: 29.08.2018. 13:31h

 

Kako su preneli makedonski mediji, za rešavanje spora sa Grčkom namerava da glasa 49 odsto, protiv je 22 procenta, a za bojkot refernduma o promeni imena države u Severna Makedonija opredelilo se 16 odsto ispitanika.


 

Prema anketi, koja je urađena pred referendum 30. septembra, 13 procenata isptanika još ne zna da li će učestvovati ili ne želi o tome da govori.

foto: Reuters / Ognen Teofilovski

Skoro dve trećine makedonskih građana želi da se reši spor oko imena sa Grčkom i da Makedonija postane članica EU i NATO.

 

Ukupno 57 procenata anketiranih, od kojih 37 odsto u potpunosti, a 20 odsto donekle podržava predlog da se Makedonija učlani u EU i NATO pod novim imenom “Republika Severna Makdonija”.

 

Tih 57 odsto Makdonaca, kako se navodi, veruju da korist od članstva u EU i NATO opravdava prihvatanje novog imena, koje je predviđeno dogovorom sa Grčkom o rešavanju trodecenijskog spora.

 

O Dogovoru sa Grčkom i promeni imena države negativno se izjasnilo 38 odsto, od kojih 28 odsto u potpunosti, a 10 odsto delimično.

 

Istovremeno, podrška članstvu u EU i NATO nastavlja da raste. Broj građana Makedonije koji podržava učlanjenje u EU porastao je na 83 odsto, što je povećanje od šesto odsto u odnosu na avgust 2017, a 11 u odnosu na mart iste godine.

 

Kurir.rs / Slobodenpecat, Beta

Foto: Reuters / Marko Đurica

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!