icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Dragana Udovičić

potpisani i memorandumi

BRNABIĆEVA POSLE ZAJEDNIČKE SEDNICE VLADA U TREBINJU: Saradnja Srbije i Republike Srpske nikada nije bila bolja

Objavljeno: 29.08.2018. 15:05h

 

TREBINJE - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nikada ranije kao danas nije bila tako dobra saradnja vlada Srbije i Republike Srpske (RS) u političkom, ekonomskom, trgovinskom, kulturnom i svakom drugom smislu.


 

FOTO: Dragana Udovičić
FOTO: Dragana Udovičić
FOTO: Dragana Udovičić
FOTO: Dragana Udovičić

 

Brnabić je posle zajedničke sednice vlada Srbije i RS, održane u Trebinju, rekla da je Srbija do sada u projekte u Republici Srpskoj uložila 21.5 miliona evra, od čega samo u ovoj godini osam miliona i 750 hiljada evra.

 

foto: Dragana Udovičić

 

Premijerka Srbije je rekla da je zadovoljna zbog intezivne saradnje Srbije i RS, ističući da je je retko kada kao sada važno jedinstvo srpskog naroda.

 

"Sve jača Srbija znači sve jaču Republiku Srpsku", kazala je Brnabić, koja se zahvalila predsedniku RS Miloradu Dodiku i premijerki RS Željki Cvijanović na političkoj podršci koju pružaju zvaničnom Beogradu u politički teškim trenucima za Srbiju.

 

foto: Dragana Udovičić

 

Govoreći o konkretnim zajedničkim projektima dve vlade, Brnabić je izdvojila izgradnju dve hidroelektrane u gornjem toku Drine "Foča" i "Paoci", navodeći i učešće Srbije u okviru IPA projekta u vrednosti od 330 hiljada evra na razvoju turizma u Podrinju i Polimlju.

 

Ona je naglasila da Srbija i RS imaju odličnu saradanju i u oblasti infrastrukture, kao i odličnu saradnju bezbednosnih struktura.

 

Brnabić je istakla da Vlada Srbije ne bi mogla ulagati u RS i pomagati "bratski narod" da sama nije stekla fiskalnu stabilnost i privredni razvoj.

 

FOTO: Dragana Udovičić
FOTO: Dragana Udovičić
FOTO: Dragana Udovičić
FOTO: Dragana Udovičić
FOTO: Dragana Udovičić

 

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da je danas doneto više zaključaka o zajedničkim projektima dve vlade, navodeći projekte u oblasti energetike, odnosno izgradnju hidrocentrala "Foča" i Paoci", snage oko 90 megavata i vrednosti oko 200 miliona evra.

 

Istakla je i saradnju i ulaganje Srbije u namensku industriju, u banjalučko preduzeće "Kosmos" i "Famos na Palama", kao i zajedničke projekte na izgradnji saobraćajnica od Doboja prema Srbiji i Istočnog Sarajeva prema Vardištu.

 

 

Cvijanovićeva je navela da je Srbija izgradila most "Bratoljub" između Ljubije u Srbiji i Bratunca u RS, ali da on još nije u funkciji, jer organi na nivou BiH nisu rešili pitanje izgradnje graničnog prelaza.

 

foto: Dragana Udovičić

 

Premijerka RS je još kazala da je Srbija uložila značajna sredstva za razvoj projekata u lokalnim zajednicama u RS, potom 500 hiljada evra za podršku zapošljavanju mladih u RS, za lokalnu upravu, kao i da su dve vlade opredeljenje za povećanje opšte bezbednosti građana i stabilnost u regionu.

 

Pre sednice dve vlade održan je sastanak premijerki Srbije i Republike Srpske Sne Brnabić i Željke Cvijanović. Posle sednice potpisano je više memoranduma dve vlade.

Memorandum o saradnji vlada Republike Srpske i Srbije u oblasti energetike potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

 

foto: Dragana Udovičić

 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministarka za prostorno uređenje, gradjevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić potpisale su memorandume o međusobnom priznavanju "velikih licenci" i o razmeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola.

 

foto: Dragana Udovičić

 

Sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija potpisali su ministri unutrašnjih poslova Srbije i RS Nebojša Stefanović i Dragan Lukač.

 

foto: Dragana Udovičić

 

Brnabić i Cvijanović razgovarale su danas i sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem, a tokom dana će u trebinjskom naselju Gorica biti otvoren vrtić "Srbija", u čiju je izgradnju Vlada Srbije uložila oko pola miliona evra.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dragana Udovičić)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!