icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

Intervju Darko Mladić sin ratnog komandanta Vojske RS

SIN RATKA MLADIĆA: Dogodine ga očekujem u Beogradu! Darko otkrio i u kakvom zdravstvenom stanju je njegov otac

Konačna presuda trebalo bi da bude izrečena krajem 2019, a prvostepena na doživotnu robiju anulirana i Ratko pušten na slobodu jer nemaju nikakve dokaze

Objavljeno: 30.08.2018. 09:48h

 

Darko Mladić, sin bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, očekuje da general sledeće godine iz Haga bude pušten na slobodu. Veruje, kako kaže, da će prvostepena presuda iz novembra prošle godine, kada je u Haškom tribunalu njegov otac osuđen na doživotnu robiju, posle uložene žalbe biti preinačena u oslobađajuću.- Predali smo žalbu i čekamo izjašnjavanje tužioca do početka oktobra. Žalba je napisana na 270 strana, jer su nas u Hagu na taj format ograničili, iako je presuda ispisana na 2.500 strana. Problem je ukazati na propuste na gotovo deset puta manje prostora. Kako god, najrealnije je da usmeni deo izlaganja žalbe bude sredinom sledeće godine, a konačna presuda doneta krajem 2019.

 

Kakvu presudu očekujete?
- Pravno, prvostepena presuda bi trebalo da bude anulirana, a Ratko pušten na slobodu. Nemaju nikakve dokaze, ni za Srebrenicu, bez obzira na pompu. Ipak, u Hagu je dominantan politički uticaj NATO politike. Nije samo pravo dovoljno.

 

Očekujete li ga u Beogradu sledeće godine?
- Voleo bih i pre da ga izvučemo odande. Ne vidim razloge zbog čega mu ne dozvoljavaju bolničko lečenje, koje mu je više nego potrebno.

 

Kako je njegovo zdravstveno stanje?
- U suštini nepromenjeno. Ništa bolje, ali na sreću nije ni gore. Ima iste probleme - odumiranje ćelija u mozgu usled višestrukih moždanih udara. Haški lekari su mu, kako nam je Ratko rekao u telefonskom razgovoru, pre desetak dana snimali glavu. Tražili smo od njih snimke i medicinske izveštaje da bismo videli kakvo je sada stanje. Uz to, ima i visok pritisak i srčane smetnje, koji se, nažalost, u Hagu ne leče jer ih tamošnji doktori smatraju bezazlenim. Iako naši lekari upozoravaju da mogu izazvati ozbiljne probleme. Utvrđeno je da ima početak demencije.

 

Je li demencija očigledna?
- Normalno se ponaša. Nije ništa drugačiji. Svega se seća i sve zna. Jedino što je malo opširan i brzo se umara, pa dosta spava. On nije za suđenje, niti da boravi u pritvoru.

 

Zahtev da se leči u Srbiji odbijen je u junu. Hoćete li i dalje na tome insistirati?
- Na svim nivoima se borimo za to. Uspeva da preživi tamo bukvalno uz božju pomoć. Neophodno mu je bolničko lečenje.

 

Prima li posete?
- Ima pravo da deset dana mesečno ima posete. Stalno ispuni tu normu jer mu redovno odlazi supruga Bosa, prijatelji, rodbina i ja sa decom.

 

 

Biljana Bojić/Foto:Zorana Jevtić, Profimedia

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!