icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Printscreen/RTS

vraćaju se korenima

SELO O KOM BRUJI CELA SRBIJA: Mladi odavde ne odlaze, a kada čujete šta sve imaju, poželećete da se tamo preselite!

Objavljeno: 29.08.2018. 15:42h

 

Gazdare je po broju stanovnika, a ima ih oko 500, najveće selo u opštini Medveđa. Odavde mladi ne odlaze. Ima nekoliko porodica sa više od četvoro dece. U Gazdaru, koje ima uređenu infrastrukturu, počela je gradnja nove crkve, a u planu je i osnivanje zadruge.


 

Na pola puta od Medveđe do rudnika "Lece" smestilo se selo Gazdare. U njemu 400 kuća. Dom Kovinića ispunjen ljubavlju, toplinom, radošću. Zaokupljene igrom, sedam sestara. Tri bliznakinje i najmlađa, trogodišnja Bogdana.

 

"Suprug radi. Mi se bavimo poljoprivredom, beremo maline. Od toga se živi i lepo se živi", kaže Maja Kovinić.

 

 

Novu, lepu školu pohađa 13 đaka. Od septembra krenuće i dva prvaka. Naredne godine biće ih pet. Od rada na njivi i flotaciji rudnika zlata, olova i cinka, kažu, može dobro da se živi, prenosi RTS.

 

"Imamo sve uslove za život. Pošteno. Samo da se radi. Neko penziju, a ko radi može da zaradi", kaže Golubica Marinković, meštanka iz Gazdara.

 

foto: Printscreen/Youtube

 

Pored Jablanice podižu malinjake. Na brdima su zasadi šljiva, jabuka i krušaka. Sve je prerodilo.

 

Gazdare je nekada imalo najveću zadrugu u Gornjoj Jablanici. Posle tri decenije, Zadružni dom biće potpuno obnovljen.

 

 

Udruženi i uz pomoć Opštine nadaju se da će uskoro ponovo gazdovati ovde.

 

"Da formiramo neke mini-zadruge u selu i oni da nam pomognu da mi jednu mini-hladnjaču ovde imamo svoju", kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Gazdare Nebojša Kovinić.

 

 

Zdrava hrana, prelepa priroda. U blizini Gazdara su i dve banje. Idealno za razvoj turizma. Radivojevići uveliko opremaju kuću za goste.

 

Mirko Radivojević kaže da imaju uslove za jedan normalan i skroman život da nekoliko dana provedu u selu Gazdare.

 

Verni običajima i tradiciji. Na temeljima svetinje iz 13. veka počinje obnova crkve, uz blagoslov vladike niškog Arsenija.

 

foto: Printscreen/Youtube

 

Meštanin Ljubisav Marinković kaže da sa mladim ljudima dolaze i deca, krštenja i venčanja. Obnavljaju se hramovi, grade putevi, ulaže se u poljoprivredu.

 

"Radimo puno i na zapošljavanju mladih ljudi i preko javnih radova, preko stručne prakse. Na pragu smo otvaranja dve fabrike ", kaže predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

 

 

Boljitka ima. Vidi se to i oseća i u Gazdaru, iz kojeg mladi ne odlaze, a sve više je i onih koji se vraćaju korenima, piše RTS.

 

(Kurir.rs/RTS/Foto: Printscreen)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!