dubina samo 39 centimetara

KO JE UKRAO DUNAV? Nestvarni prizori u Novom Sadu! Ljudi šetaju po reci, a to krije neslućene OPASNOSTI (KURIR TV)

Društvo
> 10:49h

Balašević je pevao o noći kad je preplivao Dunav, a Novosađani sad mogu da pričaju kako su pregazili Dunav. Bukvalno. Vodostaj ove reke juče je bio samo 39 centimetara!

foto: Kurir

Iz "Gradskog zelenila" upozoravaju da su se, usled naglog opadanja vodostaja, na kupalištu Štrand pojavile rupe, podvodni kanali, virovi i sprudovi, što predstavlja veliku opasnost za kupače. Avgust je mesec kad je nivo uobičajeno niži, ali ovo sad je iznenađujuće. Ko nam je to ukrao reku? Štrand nije zatvoren, ali se posetioci upozoravaju da izbegavaju kupanje ili da poštuju uputstva koja dobijaju.

foto: Kurir

- Kupači ne shvataju da je mnogo opasnije kada je Dunav nizak nego kada je visok. Oni nisu naviknuti na ovako nizak vodostaj reke, pa smo radi bezbednosti povećali broj spasilaca na 35 sa tri čamca kako bismo blagovremeno reagovali u slučaju mogućih nezgoda i povređivanja građana - kaže Ivan Nožinić, portparol u "Gradskom zelenilu", koje gazduje Štrandom u Novom Sadu:

- Povlačenje vode izazvalo je promenu strukture terena, što je najuočljivije na Špicu, gde je stvoren sprud. Mnogo je dubokih rupa, a na pojedinim mestima stavili smo traku da je zabranjeno kupanje, ali, nažalost, ima onih koji to ne poštuju. A ispod Mosta slobode ima delova starog mosta, koji takođe predstavljaju opasnost.

foto: Kurir

Nožinić ističe da neprestano upozoravaju kupače da ne treba da ih zavara pitomi izgled Dunava.

- To je samo privid jer su rupe i podvodni kanali opasnost koja se na prvi pogled ne vidi. Plovna vozila predstavljaju najveću opasnost za kupače jer imaju veoma malo prostora za ulaz ili izlaz iz Dunavca.

Ima i onih koji idu baš tamo gde je zabranjeno da bi izbegli da plate ulaznicu, a ne razmišljaju da je to velika opasnost. A još sa sobom vode i decu. - Ne razumem kako mogu tako da se igraju sa dečjim životom. Vidite onog čikicu u bari kako sa nekoliko dečice pravi kulu od peska, a u blizini bove. Naježila sam se kada sam to videla - kaže Sanja J.

Iz ministarstva saobraćaja nismo dobili odgovore kako ekstremno nizak nivo Dunava utiče na rečni saobraćaj.

Nije se desilo do 2003.

Ugrožen i hidrosistem DTD

Na sajtu "Voda Vojvodine" stoji saopštenje o uticaju niskog vodostaja Dunava na Dunav-Tisa-Dunav (DTD): - Izuzetno nizak vodostaj Dunava ovog leta uticao je i na Hidrosistem Dunav-Tisa-Dunav u Bačkoj, koji se i snabdeva vodom iz ove reke preko Vodozahvatne ustave "Bezdan" i Crpne stanice "Bogojevo". Od 5. avgusta do danas, vodostaj Dunava kod Bezdana opao je sa -40 na -80 cm, što se nije dogodilo još od 2003. godine. Crpne stanice sada rade u ekstremnim uslovima i ovako niski vodostaji dovode do nepravilnosti i iskakanja agregata - navode na svom sajtu "Vode Vojvodine".

Hidrolog Dejan Vladiković

Za sve krive suše u Evropi

Hidrolog RHMZ Dejan Vladiković objašnjava da je nivo Dunava toliko pao u Srbiji zbog ekstremnih suša koje vladaju u zapadnoj i centralnoj Evropi. - Oni nisu imali ozbiljniju kišu poslednja dva meseca i to je uticalo na sliv Dunava i kod nas, gde nivo vode već duže vreme konstantno pada. Izdali smo upozorenje na Dunavu i na Savi kod Beograda da su vodostaji oko ili ispod niskih plovidbenih nivoa, kako bi lađari ili različite trgovačke kompanije znali da je velika mogućnost da se nasuču i najbolje je da konsultuju lokalne kapetanije. Sledeće nedelje, zbog kiše u Austriji, Hrvatskoj i Mađarskoj, situacija će se malo popraviti i vodostaj će porasti za nekih 80 centimetara.

Kurir.rs/ Slađana Stojanović / Foto: Slađana Stojanović