Foto: Privatna ariva

INTERVJU NENAD VUKOVIĆ, PREDSEDNIK DRUŠTVA LOBISTA SRBIJE

POLITIČARI SE RAZUMEJU U LOBIRANJE: Zorana i Jadranka su srpske lobistkinje!

Društvo

Lobistička profesija će na velika vrata ući u Srbiju ako se izglasa Predlog zakona o lobiranju, koji je ovog meseca ušao u Skupštinu.

Predloženim rešenjima precizno se definiše ko može da bude lobista, ko lobirano lice i ko naručilac lobiranja, a svako ko će se baviti ovom delatnošću moraće da bude upisan u Registar lobista i da ima ugovor o svojim aktivnostima. Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković u intervjuu za Kurir pojašnjava rad lobista i otkriva da su u njihovim klubovima i mnogi političari.

foto: Privatna ariva

Šta je lobiranje i da li je Srbija spremna za lobističku profesiju? - Lobiranje je transparentan i na zakonu zasnovan uticaj na donosioce odluka. Za Srbiju je svakako važno da da legitimitet ovoj profesiji i da nastavi da je razvija. Ima li i sada neformalnih "dežurnih lobista" u javnosti? - Neformalni lobisti uvek postoje, ali postojanjem legalnih, registrovanih lobista, oni prelaze u sivu zonu.

foto: Zorana Jevtić

Ko je od političara član klubova lobista? - Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović, Goran Trivan, Vladimir Marinković, Zoran Đorđević neki su od političara koji razumeju lobiranje i bili su gosti kluba lobista. Koliko može da košta lobiranje i šta naručioci najčešće traže? - Cena lobiranja zavisi od toga koliko je zadatak ozbiljan i zahtevan. Zabluda je da samo bogati mogu da priušte lobiranje. Cene na domaćem tržištu će se tek formirati. Ko sve može da bude lobista i kako se upisuje u registar lobista? - U registar lobista, prema predlogu zakona, moći će se upisati punoletni državljanin Srbije koji ima visoku stručnu spremu i prođe obuku koju će organizovati Agencija za borbu protiv korupcije.

Broj od 50.000 do 2 miliona dinara će biti kazna ako počne lobiranje pre potpisivanja ugovora

Kurir.rs/ Sivlija Slamnig