Foto: Printscreen/Youtube

brani "optužene" projektante

OGORČEN! DIREKTOR CIP: Ajde da vidim ko će da uzme licencu inženjerima!

Projekat sa mirkošipovima, koji se srušio na Kosini 2 na Korirodu 10, nisu radili inženjeri CIP i pitam se ko je stručnjak koji ih optužuje, ogorčen je Milutin Ignjatović

Društvo

Inženjeri CIP su optuženi da im se oduzme licenca da bi se neko ko je nešto pregovarao i ugovarao oprao. Aj da vidim tog stručnjaka koji će inženjerima CIP i Instituta za puteve da oduzme licencu kad od njih nema boljih stručnjaka ne samo u regionu nego u Evropi, kaže za Kurir Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, a povodom zahteva Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Inženjerskoj komori da oduzme licencu šesnaestorici inženjera zbog rušenja potpornog zida na Kosini 2 na Koridoru 10 kod Predejana.

Ignjatović ističe da projekat koji se srušio na Kosini 2 nisu radili inženjeri CIP, zbog čega mu nije jasno kako su mogli da budu optuženi.

- Taj zid koji se srušio na Kosini 2 nije projektovao CIP. Ako je sam profesor Miloš Lazović priznao da kosina nije rađena po projektu CIP i da je je 11 puta prepravljana, kako ja i moji inženjeri možemo da budemo odgovorni. CIP nikad nije radio mikrošipove i kako je moguće da mene i moje projektante optuže da nam se oduzme licenca. Ja to nigde u svetu nisam video. Neko je nešto isprojektovao, srušilo se, ne interesuje me - kaže Ignjatović.

foto: N1

On dodaje da nisu tačne tvrdnje španske kompanije "Azvi" da projekat CIP nije bio dobar i stabilan i da su ga zato menjali.

- Projekat za Kosinu 2 i tu deonicu Koridora 10, koji je radio CIP, dobio je odobrenje državne revizorske komisije i Instituta za puteve, koji je radio tehničku kontrolu da je kvalitetno odrađen i da je tehnički ispravan. Na toj deonici od 12 kilometara najteži su tuneli, a radili smo i mostove, i 99 odsto je urađeno dobro, a samo jedan procenat je ostalo na Kosini 2 da se dovrši i da se preprojektuje, ako to budu zahtevali novi uslovi na terenu. Nadzorni organ obaveštava projektanta ako nešto nije u radu i mi smo dužni da doradimo. Niko nas nije zvao niti nas je obavestio, a bili su dužni da traže saglasnost CIP za izmenu projekta i da sve bude legalno - naglašava Ignjatović.

foto: Fonet Aleksandar Levajkovic

Ignjatović smatra da je zahtev za oduzimanje licenci inženjerima udar na struku.

- Kod nas je nepismena država. Ko je taj koji je napravio spisak inženjera i dao ga ministarki Zorani Mihajlović, jer ga ona nije pravila. Taj koji je taj spisak napravio je nepismen čovek. Trebalo je da dođu u CIP da se konsultuju i da dobiju pravu informaciju. Ne znam šta stoji iza toga i ko treba da se opere. Treba videti ko je bio u kakvim pregovorima i ko je šta radio - zaključuje Ignjatović.

Svi projekti rađeni zimi

Milutin Ignjatović ističe da tendere za svaku deonicu puta raspisuju "Putevi Srbije", koji su ih od 2008. uvek raspisivali krajem godine, davali ekstremno kratke rokove za izvođenje radova i niske cene po kojima je nemoguće izvesti radove. - Najcrnje od svega je što su tenderi izlazili krajem godine. Tender za deonicu na kojoj je Kosina 2 izašao je 15. novembra, a ugovor je potpisan u decembru. Isto je bilo i sa tenderom za tunel Šarani, za koji smo ugovor potpisali 31. decembra 2010. Nisam mogao da izađem da bušim jer je bilo tri metra snega i čovek ne može da hoda ni po ravnom, a kamoli da u brdima na klizavom terenu postavimo teške mašine. Rokovi su kratki da ne može da de radi istraživanje. Ne razmišlja se uopšte da tender izađe u aprilu i da se tokom leta lepo urade istražne radnje - kaže Ignjatović i dodaje da je od "Puteva Srbije" i "Koridora Srbije" tražio produžetak roka za izradu projekta na deonici na kojoj se nalazi Kosina 2, ali da nisu hteli da ih produže.

CIP nije na budžetu, mora da uzima i nemoguće projekte

Na pitanja novinara Kurira zbog čega je CIP uzeo posao izrade projekta za deonicu od Grdelice do Caričine doline, na kojoj se nalazi i Kosina 2, kada je bilo očigledno da se u tako kratkom roku zimi ne mogu uraditi sva projektna bušenja, Ignjatović kaže da je morao. - Od čega da živim. CIP nije na budžetu. Mi smo, pored svih tih nedaća, radili sa najvećim mogućim kvalitetom sigurnosti projekta, što dokazuje i to što je ga je odobrila državna reviziona komisija koja vrši reviziju projekata - kaže Ignjatović.

Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: Printscreen