Foto: RTS Printscreen

zajedno dočekali i praunuke

O NJIMA SE PRIČA U ČAČKU: Jugoslava i Rade imaju 65 godina staža, ali bračnog!

Srbija

ČAČAK - Jugoslava i Rade Zarubica iz Čačka jedan su od retkih bračnih parova sa stažom od 65 godina. Recept za uspeh u zajedničkom životu je, kažu, u ljubavi, poštovanju i toleranciji.

Da je život napredvidiv, Rade je više puta iskusio. Pilotsku karijeru zbog pada aviona zamenio je fabričkim stažom, ali sa 88 godina, kaže, ipak na svoj životni put nema primedbe. „Uspeo sam da sačuvam porodicu, da odrastu, da svi imaju svoj posao, rade i ne zavise ni od koga“, kaže Rade Zarubica.

foto: RTS Printscreen

U bračnu zajednicu, sa Jugoslavom, koja je radila u trgovini, zakoračio je 1953. godine. Od tada nižu uspomene, a oboje ističu da je sve lakše kada ima sloge.

„Najvažnije je da se poštuje jedno drugo i da budu pažljivi. I mora neko nešto da pogreši, ali mora i da popusti. To je važno. A ne da držiš ključ i stisneš. Tolerancija. Nisam pogrešila, bio je karakteran, dobar i dan-danas je ostao takav“, objašnjava Jugoslava.

Porodica Zarubica se od njih dvoje širila, pa sad broji 16 članova. Takvo bogatstvo jedino je važno. „Što su mi deca dobra, poštuju nas, cene nas, vole nas i unuci i praunuci. To nam je najvažnije“, ističe Jugoslava. „Ja sam najsrećniji kad dođu svi ovamo, puna avlija, to samo graji. Tad sam najsrećniji“, kaže Rade.

Prisećajući se prošlih vremena, Rade i Juga rado i dalje ispisuju godine zajedničkog života. Ponosni što su istrajali na životnim i bračnim ispitima.

(Kurir.rs/RTS/Pripremila Silvija Pašajlić/Foto: RTS printscreen)