Foto: Dado Đilas

istraga je i dalje u toku

NAKON GUŠENJA DVOJICE RADNIKA: Narodna biblioteka ostaje zatvorena dok ne stigne potvrda da je bezbedna za korišćenje

Beograd

Narodna biblioteka Srbije ostaće zatvorena dok ne bude bilo potvrđeno da je sasvim bezbedna za korišćenje, saopšteno je danas, šest dana nakon incidenta u kojem su od gušenja stradala dvojica radnika.

"To znači da neće raditi dok ne bude sasvim bezbedno i dok se ne završi istraga", rekao je direktor Biblioteke Laslo Blašković na konferenciji za novinare.

On je rekao da je Centar za ekotoksikologiju gradskog Zavoda za javno zdravlje uradio ispitivanje kontaminacijom ugljen-dioksida i da je izmeren uobičajeni nivo tog gasa.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević je rekao da istraga mora da ispita sistem i da će biblioteka raditi kada se utvrdi da je sistem 100 odsto ispravan za korišćenje.

Blašković je dodao da su knjige koje se čuvaju u depou sada nedostupne.

Vukosavljević je rekao da se kontrola sistema obavljala redovno na dva i šest meseci.

Blašković je naveo da su radnici kompanije Empeks bili u Biblioteci jer ih je sama Biblioteka pozvala u vanrednu kontrolu, pred zakazanu kontrolu MUP od 27. do 31. avgusta.

Dvojica radnika firme Empeks umrla su od gušenja prilikom probe sistema za gašenje požara u Narodnoj biblioteci u Skerlićevoj ulici u Beogradu 24. avgusta.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)