Foto: Dragana Udovičić

ministar kulture i informisanja

VUKOSAVLJEVIĆ: Do tragedije u Narodnoj biblioteci nije načinjen nijedan propust

Društvo

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva radnika firme "Empex", nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal".

Vukosavljević je na konferenciji za novinare ocenio da se desio tragičan presedan u poslovanju ustanova kulture, ali i da ne želi da prejudicira ishod istrage, niti da se bavi spekulacijama u vezi okolnosti koje su dovele do pogibije dvojice radnika što će, kako je rekao, utvrditi vrlo detaljna i precizna istraga koja je u toku.

Ministar je naveo da su u poslednje četiri godine, a svake godine se raspisuju javne nabavke, za poslove protivpožarne zaštite i kontrole sistema za protivpožarnu zaštitu angažovane firme "Empex" iz Beograda i "Gardal" iz Niša, licencirane od strane države za obavljanje tih poslova.

One vrše redovne kontrole i podnose izveštaje na svakih šest odnosno dva meseca, dok nadzor nad radom tih preduzeća i nad ukupnom bezbednošću biblioteke vrši Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

foto: Dado Đilas

Poslednji put MUP je izvršio kontrolu 2015. i pre izvesnog vrema je najavljena nova kontrola za period između 27. i 31. avgusta, a angažovane firme su svoje kontrole izvršile 22. aprila, odnosno 4. jula i sledeće su zakazane za 22. oktobar, odnosno 4. septembar.

"Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere", rekao je Vukosavljević.

Pošto je bila najavljena kontrola MUP-a, kako su objasnili Vukosavljević i upravnik NBS Laslo Blašković, pozvani su stručnjaci iz firme "Empex" u vanrednu kontrolu da provere da li je sve u redu, iako su još na snazi izveštaji iz prethodnih kontrola i tom prilikom je došlo do pogibije radnika.

Blaškovć je rekao da će biblioteka do daljnjeg ostati zatvorena sve dok se ne utvrdi stanje protivpožarnog sistema, navodeći da je Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje uvrdio da je koncentracija ugljen-dioksida i u korisničkom i u administrativnom delu u dozvoljenim vrednostima.

Vukosavljević je podsetio i da je Ministarstvo nakon tragedije u NBS naložilo svim ustanovama kulture, čiji je osnivač republika, da izvrše vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema i očekuju izveštaje do kraja sledeće nedelje, a ohrabrili su i sve ostale ustanove kulture da učine isto.

foto: Kurir

On je naveo da nemaju nikakav nagoveštaj ni pretpostavku da u bilo kojoj ustanovi kulture postoji neki akutni, vidljiv, zapažen ili na bilo koji drugi način konstatovan problem u vezi sa bezbednošću.

Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić je rekla da je 26. septembra prošle godine Ministarstvo kulture zatražilo izveštaj ustanova kulture, sa analizom uticaja svih vrsta rizika i ti izveštaji su pokazali da je sve u redu što se tiče zaštite u ustanovama kulture.

Konferencija za novinare, kojoj su, pored Vukosavljevića, Blaškovića i Vanušić, prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković i poseban savetnik u Ministarsvu kulture i član UO NBS Dragan Hamović, počela je minutom ćutanja za nastradale radnike.

Dvojica radnika su preminula 24. avgusta usled posledica gušenja zbog curenja gasa.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas