Foto: Profimedia

Otkrivamo Malverzacije u savetu romske manjine

LOPOVLUK! Iz državne kase familiji i sebi isplatio 18 miliona dinara, podneta i krivična prijava!

Sumnjivo Predsednik saveta Tefik Ramadanović mesecima iz državne kase isplaćivao pozamašne sume novca članovima svoje porodice i komšijama, ali i samom sebi, navodi član tog tela Vitomir Mihajlović

Politika

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović zloupotrebom službenog položaja oštetio je državni budžet za oko 18 miliona dinara, tvrdi njegov prethodnik i sada član tog tela Vitomir Mihajlović.

foto: Filip Plavcic

Zbog milionske pljačke, kako dodaje, pre dve sedmice podneta je i krivična prijava protiv Ramadanovića jer je bez pokrića novac saveta prebacivao na lični račun, ali i na račune supruge, dece, familije, pa i komšije.

Ružić obavešten

O ovom slučaju obavešteno i nadležno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića.

foto: Marina Lopičić

- Članovi saveta su došli do dokumentacije koja ukazuje da je Ramadanović, pored 13,5 miliona dinara, koje je isplatio sa računa saveta na svoj račun i račune supruge Zumre, dve ćerke Neđipe i Đulizare, zeta Elezija Turkijana, rođaka Nedata Ismailovića, prisvojio još 4,5 miliona dinara. I to tako što je sa računa saveta podizao novac u gotovini, bez pravnog osnova i odluke Izvršnog odbora, za projekte koji ne postoje, sednice koje nisu održane, putne troškove žene Zumre, navodnu registraciju, iako savet nema nijedno vozilo - priča za Kurir Mihajlović.

Navodi da izvodi iz trezorskog računa Nacionalnog saveta pokazuju da je Ramadanović svakog meseca otkako je postao predsednik saveta (septembar 2017-jul 2018) uplaćivao na račune svojoj familiji ogromne svote novca bez pokrića:

Krivična prijava

- Te osobe, koliko znam, nisu angažovane u savetu. Nemaju nikakve ugovore, pa je pitanje po kom osnovu su mogli da budu na platnom spisku. Upravo zbog takvih zloupotreba i pljačkanja budžeta je 15. avgusta protiv Ramadanovića podneta krivična prijava.

Prethodno je 18 od 35 članova tog saveta donelo odluku o Ramadanovićevoj smeni.

- Tada su ponovo izabrali mene za predsednika. Ministar Ružić je trebalo da u roku od 30 dana izvrši tu promenu u registru. To, međutim, nije urađeno. Juče su me zvali iz ministarstva da mi uruči negativno rešenje. Nisam želeo da ga prihvatim. Organizovaćemo proteste ispred ministarstva kako bismo mu pokazali da se oglušio o demokratsku volju većine članova saveta.

Ministar Ružić juče nije odgovarao na pitanja Kurira u vezi sa ovim slučajem.

Biljana Bojić/Foto:Filip Plavčić

Ramadanović uzvraća Sve je legalno isplaćeno

Ramadanović odbacuje sve optužbe Mihajlovića, svog prethodnika na mestu predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

foto: Beta Milan Obradović

- Sve su to neistine i laži. Spreman sam svima da položim račune i da odgovaram na sudu. Pripremio sam i izvode sa finansijskih kartica o utrošenom novcu - kaže za Kurir Ramadanović.

Na pitanje da li je i po kom osnovu prebacivao novac saveta na račune žene, ćerki, zeta, familije, odgovara da su oni isplaćivani po ugovoru o delu. Ne vidi ništa sporno u tome što su te osobe povezane s njim.