icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Profimedia

Otkrivamo Malverzacije u savetu romske manjine

LOPOVLUK! Iz državne kase familiji i sebi isplatio 18 miliona dinara, podneta i krivična prijava!

Sumnjivo Predsednik saveta Tefik Ramadanović mesecima iz državne kase isplaćivao pozamašne sume novca članovima svoje porodice i komšijama, ali i samom sebi, navodi član tog tela Vitomir Mihajlović

Objavljeno: 31.08.2018. 10:13h

 

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović zloupotrebom službenog položaja oštetio je državni budžet za oko 18 miliona dinara, tvrdi njegov prethodnik i sada član tog tela Vitomir Mihajlović.


 

foto: Filip Plavcic


Zbog milionske pljačke, kako dodaje, pre dve sedmice podneta je i krivična prijava protiv Ramadanovića jer je bez pokrića novac saveta prebacivao na lični račun, ali i na račune supruge, dece, familije, pa i komšije.

 

Ružić obavešten


O ovom slučaju obavešteno i nadležno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića.

 

foto: Marina Lopičić

- Članovi saveta su došli do dokumentacije koja ukazuje da je Ramadanović, pored 13,5 miliona dinara, koje je isplatio sa računa saveta na svoj račun i račune supruge Zumre, dve ćerke Neđipe i Đulizare, zeta Elezija Turkijana, rođaka Nedata Ismailovića, prisvojio još 4,5 miliona dinara. I to tako što je sa računa saveta podizao novac u gotovini, bez pravnog osnova i odluke Izvršnog odbora, za projekte koji ne postoje, sednice koje nisu održane, putne troškove žene Zumre, navodnu registraciju, iako savet nema nijedno vozilo - priča za Kurir Mihajlović.


Navodi da izvodi iz trezorskog računa Nacionalnog saveta pokazuju da je Ramadanović svakog meseca otkako je postao predsednik saveta (septembar 2017-jul 2018) uplaćivao na račune svojoj familiji ogromne svote novca bez pokrića:

 

Krivična prijava

 

- Te osobe, koliko znam, nisu angažovane u savetu. Nemaju nikakve ugovore, pa je pitanje po kom osnovu su mogli da budu na platnom spisku. Upravo zbog takvih zloupotreba i pljačkanja budžeta je 15. avgusta protiv Ramadanovića podneta krivična prijava.


Prethodno je 18 od 35 članova tog saveta donelo odluku o Ramadanovićevoj smeni.


- Tada su ponovo izabrali mene za predsednika. Ministar Ružić je trebalo da u roku od 30 dana izvrši tu promenu u registru. To, međutim, nije urađeno. Juče su me zvali iz ministarstva da mi uruči negativno rešenje. Nisam želeo da ga prihvatim. Organizovaćemo proteste ispred ministarstva kako bismo mu pokazali da se oglušio o demokratsku volju većine članova saveta.


Ministar Ružić juče nije odgovarao na pitanja Kurira u vezi sa ovim slučajem.

 

Biljana Bojić/Foto:Filip PlavčićRamadanović uzvraća
Sve je legalno isplaćeno


Ramadanović odbacuje sve optužbe Mihajlovića, svog prethodnika na mestu predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

 

foto: Beta Milan Obradović

- Sve su to neistine i laži. Spreman sam svima da položim račune i da odgovaram na sudu. Pripremio sam i izvode sa finansijskih kartica o utrošenom novcu - kaže za Kurir Ramadanović.

Na pitanje da li je i po kom osnovu prebacivao novac saveta na račune žene, ćerki, zeta, familije, odgovara da su oni isplaćivani po ugovoru o delu. Ne vidi ništa sporno u tome što su te osobe povezane s njim.

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!