icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

BLIŽI SE REFERENDUM

ZAEV PORUČIO GRAĐANIMA: Glasajte za Makedoniju u EU i NATO

Premijer Makedonije i lider partije SDSM, Zoran Zaev, rekao je danas da očekuje da se mnogo više sledbenika priključi koaliciji "Ujedinjeni za evropsku Makedoniju" i napominje da je ona otvorena za sve partije.

Objavljeno: 30.08.2018. 18:23h

 

Makedonski premijer je to izjavio dan posle sastanka partija koje podržavaju referendum i sporazum o novom imenu.


 

"Suština ove koalicije jeste da kreira pokret podrške referendumu i njegovom uspehu", naveo je Zaev te pozvao građane da glasaju za evropsku Makedoniju, za budućnost i za proces integracija Makedonije u NATO i EU time što će dati podršku sporazumu sa Grčkom.

foto: Beta / Vlada Makedonije

Sve partije su dobrodošle u koaliciju, čak i opozicione, naglasio je Zaev, uz izvinjenje svima koji nisu dobili zvanični poziv.

 

Zaev je izrazio uverenje da će opoziciona VMRO-DPMNE, koja zastupa ulazak Makedonije u EU i NATO, ući u koaliciju i podržati referendum.

 

"Znam da se VMRO-DPMNE zalaže za evropsku Makedoniju, kao što sam svestan da ne prihvata sporazum sa Grčkom. Kritikujte vladu zbog sporazuma, ali nemojte propustiti ovu jednu i jedinu priliku za Makedoniju da postane članica EU i NATO", rekao je Zaev.

 

Oko 100 političkih partija i organizacija okupljenih u koaliciji saglasile su se da građane pozovu da izađu na referendum 30. septembra i da zaokruže "da" u vezi s novim imenom te bivše jugoslovenske republike, a prema sporazumu između Atine i Skoplja to je - Severna Makedonija.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!