icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Zoran Šaponjić

Užice je opet titovo...

SENZACIJA U UŽICU: Drug Tito noćas se vratio! Spomenik osvanuo na starom mestu

Objavljeno: 31.08.2018. 09:36h

 

UŽICE - Na Glavnom gradskom trgu u Užicu, nekadašnjem Trgu partizana, jutros je osvanuo - spomenik drugu Titu, koji, gledano iz daljine, po obrisima, poprilično podseća na spomenik Brozu, granitni, koji je sa trga uklonjen 1991. godine.


 

Za sada nepoznati umetnik, kao i izvođači na postavljanju spomenika, novi-stari spomenik Titu napravili su od plastičnih cevi za kanalizaciju koje su obmotali papirom, iskoristili su još neke bele cevi, a i glava je, koliko se vidi, napravljena od papira a na čelu je nacrtana velika crvena petokraka. Ceo spomenik je postavljen na dve velike drvene palete.

foto: Zoran Šaponjić

I prve reakcije Užičana na spomenik jutros su veoma zanimljive - jedni odobravaju povratak druga Tita na trg, fotografišu "instalaciju", kažu da je sada trg ponovo kompletan, drugi gunđaju:

 

- Nikada se mi Srbi nećemo opametiti. Evo, ponovo su stavili srbomrsca na trg - kažu.
Papirni Tito od zore je prava senazacija. Neki Užičani, kao da su se u trenu vratili u osamdesete, prolaze pored spomenika kao da nije ni uklanjan, kao da je to stari, kameni Tito, drugi u čudu gledaju otkud Tito ponovo na trgu.

Za to vreme, pravi spomenik Josipu Brozu i dalje stoji nekoliko stotina metara dalje, u dvorištu užičkog narodnog muzeja, malo zaklonjen iza jedne od zgrada.

 

Poslednjih godina, boračka organizacija Užica više puta je tražila da se spomenik Brozu, uklonjen 1991. godine sa trga, ponovo vrati na mesto na kome je nekada bio.

Za sada nema regovanja vlasti na postavljanje spomenika, a građani sa lica mesta javljaju da je do spomenika jutros dolazila patrola policije i fotografisala ga.

 

(Kurir.rs/Z. Š./Foto: Zoran Šaponjić)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!