Foto: Avaz.ba

sramota

PROUSTAŠKI POČASNI KONZUL ŠTITI INTERESE BiH U AUSTRALIJI: Dijaspora razočarana imenovanjem Nika Babića

Informacija da je Predsedništvo BiH krajem prošle godine za počasnog konzula BiH u Australiji imenovalo Nikolu Nika Babića, tek nedavno je došla do mnogih građana koji žive u toj dalekoj zemlji i izazvala je njihove burne reakcije i ogorčenje.

Bosna i Hercegovina
> 17:05h

Tako je ovih dana na mnoge adrese državljana BiH ili onih koji su poreklom iz BiH, a žive u Australiji, stigao mejl sa naslovom "Upoznajte (ne baš tako novog) počasnog konzula u Melburnu“.

Uz mejl je priložen intervju s Babićem u jednim dnevnim novinama objavljen krajem prošle godine, kada je on, kako je navedeno, i imenovan za počasnog konzula.

Babić je u tom razgovoru naveo da je u Australiju emigrirao pedesetih godina prošlog veka, "kada je shvatio da kao Hrvat nikad neće biti u jednakom položaju kao građani ostalih nacionalnosti u propaloj državi", te se, kako je navedeno, prisjetio godina kada je Titov režim progonio Hrvate i kada su mnogi morali silom prilika napustiti ove prostore.

Naveo je i da je pomagao kada se rastakala njemu "mrska Jugoslavija". Mnogi BiH građani u ovakvim izjavama prepoznali su izraze kojima se koristi ustaška emigracija u svetu, pa tako i u Australiji, pa je stoga ogromno njihovo razočarenje što je takva osoba imenovana za počasnog konzula BiH.

Za sada se čeka i zvanična reakcija asocijacija koje zastupaju interese naših građana u Australiji, a kojima su se oni, također, obratili s upitima o tom imenovanju. Inače, ovo imenovanje, za Avaz je prokomentarisao i Damir Arnaut, državni poslanik SBB-a, nekadašnji ambasador BiH u Australiji i pravni stručnjak.

"Ovo je imenovanje, blago rečeno, sramota. Terminologija koju Babić koristi je terminologija najekstremnijih emigrantskih klubova u Australiji, klubova koji ističu biste Ante Pavelića i ustaške zastave, klubova u kojima je odrastao fudbaler Džo Šimunić, kojeg je FIFA svojevremeno kaznila zbog uzvika "Za dom spremni" na utakmici Hrvatska – Island", kaže Arnaut.

On dodaje da je predlagao da za počasnog konzula u Melburnu bude imenovan profesor na Univerzitetu Viktoria i veliki prijatelj BiH Ron Adams, ali da taj predlog nikad nije stavljen na dnevni red Predsedništva BiH iako je napisao više od 20 urgencija.

"I Izetbegović sada klekne pred gospodinom Čovićem i u Melburnu imenuje čoveka s ovakvim pogledima. Zgrožen sam takvim nedostatkom državotvorne svijesti i popuštanjem koje je zetbegović ovim pokazao", zaključio je Arnaut.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Avaz.ba