Foto: Youtube Printscreen

ĐUBEK, BELMUŽ... U SLAVU SIRA I KAČKAVALJA: Pirotski festival od sutra u Momčilov gradu

Srbija

PIROT - Treći Festival sira i kačkavalja u Pirotu biće organizovan od subote na prostoru srednjovekovne tvrđave Momčilov grad u donjem gradu u Pirotu.

Pored izložbe sira i kačkavalja, predviđena je i prezentacija srednjovekovne trpeze. Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov rekao je da će učestvovati 25 izlagača sira i kačkavalja, uglavnom iz Pirota i Pirotskog okruga kao i desetak vinarija.

"Ovo je jedinstvena prilika da se se probaju različite vrste sireva, poput francuskih, kao i đubek, belmuž i sirevi sa lekovitim biljem i raznim drugim dodacima. Cilj nam je da pored pirotskog ćilima i peglane kobasice, promovišemo još jedan naš brend sa zaštićenom oznakom geografskog porekla imena. Ujedno promovišemo i naše turističke potencijale i gastro-turističku ponudu", rekao je Zlatkov.

Festival je izložbeno-prodajnog karaktera, a biće otvoren od 10 do 18 sati.

Zavod za intelektualnu svojinu iz Beograda doneo rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka 2013.

To je posle ćilima, drugi proizvod iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom. Mlekarska škola "Dr Obren Pejić" u Pirotu je prošle godine postala prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka. ;

(Kurir.rs/Beta/Foto: