Foto: Profimedia, Shutterstock

neverovatan uzlet

SJAJNE VESTI ZA SRPSKU EKONOMIJU: Srbija TREĆA u Evropi po rastu BDP! U drugom kvartalu povećan za 4,8 ODSTO!

Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao, Srbija se prema najnovijem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, po rastu BDP našla među tri trenutno najbrže rastuće evropske ekonomije

InfoBiz
> 16:00h

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je 4,8 odsto u drugom kvartalu 2018. u odnosu na uporedno tromesečje prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku!

BDP je u drugom kvartalu, prema desezoniraim podacima, porastao za 0,8 procenata u odnosu na prethodni kvartal.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti u periodu april-jun zabeležili su na godišnjem nivou: građevinarstvo za 22,9 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo za 14,8 procenata i sektor informisanje i komunikacije za 5,9 posto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u drugom kvartalu ove godine je realni rast zabeležen kod svih agregata u poređenju sa istim lanjskim periodom.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava porasli su za 3,1 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 2,8 procenata, izdaci za finalnu potrošnju države su uvećani za 5,3 procenta, bruto investicije u osnovne fondove za 12,1 odsto, izvoz robe i usluga za 7,1 i uvoz robe i usluga, 9,2 posto, navodi se u saopštenju statistike.

Srbija je, kako je podsetio predsednik Aleksandar Vučić pre nekoliko dana, po rastu BDP na drugom mestu u Evropi u drugom kvartalu, odmah iza Poljske, a deli treće mesto sa Mađarskom, kada je u pitanju prvo polugodište 2018. godine, posle Irske i Poljske.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ponovio je da Srbija ima suficit u budžetu, a da će udeo javnog duga u BDP-u do kraja godine biti ispod 50 odsto.

Ovim je promenjeno dugogodišnje stanje u kom je sprska privreda godinama imala deficit u budžetu. Ne samo da je deficit smanjen, već u periodu jun-jul imamo suficit u budžetu 49,1 milijardi dinara, a bio je predviđen suficit od 16,7 milijardi dinara.

Uz smanjenu nezaposlenost, imamo treći rast u Evropi, a samo su Irska i Poljska ispred Srbije, podvukao je predsednik i dodao da je ponosan zbog tih rezultata.

Inače, predsednik Vučić je još 2016. godine obećao da će rast privrede u Srbiji odnosno BDP iznositi 4 odsto, kao i da će to dovesti zemlju u prve dve ili tri države u Evropi, po stopi rasta. I u ekspozeu koji je predstavio ključni elementi su bili ekonomske reforme, pre svega rast BDP i nova radna mesta i smanjenje deficita.

Ne samo da je ispunjen, čak i više rast BDP već je i nazaposlenost daleko manja, a umesto deficita koji je Srbija godinama kao po pravilu imala i time se dodatno zaduživala sada je ostvaren suficit, što je omogućilo da se plaćaju i smanjuju sve obaveze nastale prethodih godina.

Te tvrdnje u ekspozeu su tada ekonomisti osporavali žestoko a gotovo niko nije verovao da će se ta obećanja ispuniti. Svi su se smejali naviknuti na dosadašnju praksu davanja obećanje koji se ne ispunjavaju po pitanju ekonomije zemlje.

Ivoz veći 8,5 odsto, uvoz za 12,7 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-jul 2018. godine iznosila je 21,82 milijarde evra.

To je porast od 10,8 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz robe je u posmatranom periodu povećan za 8,5 odsto na godišnjem nivou, na 9,44 milijarde evra, dok je uvoz dostigao 12,37 milijardi, što predstavlja povećanje od 12,7 posto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Nezaposlenost ispod 12 odsto

Ministar za finansije Siniša Mali izjavio je da je, prema najnovijim podacima, stopa nezaposlenosti u Srbiji 11,9 odsto.

Kurir.rs/Tanjug