Foto: Beta/RTB Bor grupa

kompanija "zijin" novi strateški partner

KINEZI DO SADA ULOŽILI VIŠE OD MILIJARDU DOLARA U PROJEKTE U SRBIJI: Vest o preuzimanju RTB Bor stigla i do svetskih medija

InfoBiz
> 17:49h

Svetski mediji izvestili su danas o izboru kineske kompanije "Zijin" za strateškog partnera RTB Bor.

Kineska agencija Sinhua prenela je obraćanje ministra energetike Aleksandra Antića koji je rekao da je ova vodeća kineska kompanija za proizvodnju zlata, bakra i neobojenih metala dala najbolju ponudu na tenderu za izbor strateškog partnera RTB Bor.

Ponuda, kako je rekao, predviđa investiciju od 1,26 milijarde dolara za 65 odsto vlasništva u ovom jedinom srpskom proizvođaču bakra i dragocenih metala.

Antić je istakao i da će 350 miliona dolara biti namenjeno dokapitalizaciji, dok će Zijin uložiti još 200 miliona u izmirivanje dugova kompanije.

Američka agencija Rojters ukazuje da je RTB Bor druga srpska kompanija kojom će upravljati Kinezi pošto je kineski Hestil kupio železaru u Smederevu 2016. godine.

Dogovor je deo plana vlade da proda osiromašena državna preduzeća kako bi pomogla podsticanje rasta i umanjila pritisak na budžet, a što je preporučio Međunarodni monetarni fond, navodi Rojters.

foto: Printscreen

Agencija podseća da je izvoz bakra iz RTB Bora u prvoj polovini godine porastao za 23 odsto na 15.000 tona. Prihodi od izvoza od januara do juna su 107,1 milion dolara, a zarada na domaćem tržištu iznosi još 30,9 miliona dolara.

RTB Bor čini 0,8 odsto BDP Srbije, ali vlada se nada da će taj udeo povećati nakon kineske investicije, navodi Rojters.

Kina je, kako se podseća, investirala više od milijardu dolara u Srbiji, uglavnom u vidu povoljnih zajmova za finansiranje auto-puteva i energetskih projekata, u okviru svoje inicijative Pojas i put.

Indijski portal Autluk.indija ocenjuje da je ovo najnoviji primer širenja ekonomskog uticaja Pekinga na Balkanu ukazujući na zabrinutost u Briselu i zapadnoj Evropi zbog rastućeg kineskog uticaja u regionu, kao i rizičnih pozajmica tim zemljama.

RTB Bor je bio stub industrijskog sektora Srbije pre raspada Jugoslavije, ali je posle postao balast posrnule srpske ekonomije zbog lošeg upravljanja i međunarodnih sankcija 90-tih godina, navodi indijski portal.

Vest prenose širom regiona

Mediji u regionu takođe su preneli danas vest da je kineska kompanija Zijin Mining Grup postala većinski vlasnik, 63 odsto, kapitala Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB), jedinog proizvođača bakra i plemenitih metala u Srbiji.

foto: Printscreen

Zagebački Jutarnji list je preneo vest iz Beograda da je Vlada Srbije odlučila da za strateškog partnera RTB-a Bor izabrere kinesku firmu koja se obavezala da će uložiti 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

List podseća da je RTB Bor jedini proizvođač bakra i plemenitih metala (zlata i srebra), u Srbiji. Ruda se u rudnicima RTB-a Bor iskopava više od 100 godina, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali.

I portal poslovni.hr preneo je agencijsku vest da je kineska kompanija Zijin Mining dostavila biznis plan od 1,460 milijardi dolara, za 63 posto vlasništva u RTB Bor.

U informacii sa konferencije za novinare, portal je preneo izjavu ministra rudarstva Aleksandra Antića da se kineska kompanija obavezala i na očuvanje 5.000 radnih mesta, kao i na to da će obezbediti 200 miliona dolara za otplatu dugova.

foto: Printscreen

Ovaj medij podseća da kompanija Zijin u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, te da je prošle godine kompanija bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Vest o tome da je RTB Bor dobio strateškog partnera u kineskoj firmi Zijin prenela je i Aldžazira Balkans, pozivajući se na Tanjug. O izboru kineske kompanije Zijin za stateškog partnera u RTB Bor, izvestilo je i nekoliko makedonskih međa.

Agencija MIA podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno izjavio da će izbor strateškog partnera za RTB Bor imati ogroman značaj ne samo za Bor, već za celu Srbiju i da je u pitanju velika investicija koja će biti od veoma velikog značaja za ceo Borski okrug.

Istakli su i da je Zijin jedan od najvećih proizvođača zlata u Kini i drugi po veličini u proizvodnji bakra.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/RTB Bor grupa)