icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Profimedia

verovali ili ne

OVO JE NAJBIZARNIJI TITOV ZAKON IKADA! Nećete verovati ko je, prema njemu bio DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1

Objavljeno: 31.08.2018. 20:35h

 

Posle Drugog svetskog rata, po ugledu na komunističku partiju SSSR-a, Jugoslovenski državni vrh donosio je odluke koje su se bez pogovora sprovodile u delo, iako su pojedine bile i više nego štetne po građane tadašnje zemlje.


 

Radni logori, oduzimanje imovine i progoni po ideološkoj osnovi sa i bez dokaza, samo su neki od primera loše vladavine tadašnjeg režima. Ipak, jedna odluka Tita i partije se slobodno može svrstati u rubriku "Verovali ili ne".

 

Naime, prema nekim tvrdnjama, jedan od najvećih neprijatelja oporavku i progresu zemlje, bile su koze! O tome je čak govorio i sam Tito u govoru koji je održao u Trebinju, 1954. godine.

 

- Ja moram da kažem da sam sretan što ste uništili koze, jer sada vidim da se vaša brda zelene. Ja bih želeo da to učine svuda gde još nisu učinili. Naš će čovek osetiti za 10 godina šta je značila koza za njega, a šta za šumu. Potrebno je gajiti ovce jer one daju i mleko i vunu. Gajite ovce, one neće uništiti šumu. A vi znate da šuma i klimu popravlja. Kada ova brda budu šumom obrasla, onda tu nećete imati onako suvu klimu, kao što je imate preko leta, onakvu nesnosnu vrućinu. Klima će se menjati, a time će se dobiti više mogućnosti za intenzivniju obradu zemljišta koje ovde imate, rekao je on tada.

 

Kako se navodi, sporni zakon je izglasan 1948. godine u FNR Jugoslaviji i to na direktnu naredbu samog Tita, a važio je malo više od decenije, pošto je ukinut krajem pedesetih godina prošlog veka.

 

Ovakva politika države se opasno odrazila na uzgoj koza, koje su poznate kao višestruko korisne životinje, čije se mleko u nekim zabačenijim delovima zemlje koristilo kao jedini lek u borbi protiv plućnih bolesti.

 

(Kurir.rs/Blic Foto: Profimedia)

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!