icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Reuters

HARADINAJ: Odlični odnosi sa Hrvatskom, zahvalni na podršci

Objavljeno: 01.09.2018. 00:31h

 

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je rekao danas, posle sastanka sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem u okviru Dubrovnik Foruma, da vlada u Prištini ceni to što ima odlične odnose sa Hrvatskom i zahvalio je na kontinuiranoj podršci "koju je Hrvatska dala i nastavlja da daje Kosovu u međunarodnoj konsolidaciji".


 

"Hrvatska tradicionalno podržava Kosovo, čak i kada Kosovo nije po ustavu imalo ravnopravan položaj sa drugim federalnim jedinicama", rekao je Haradinaj, preneo je prištinski portal "Kalkso".

 

Kako je istakao, Hrvatska je važan ekonomski partner Kosova i taj trend će se nastaviti i u budućnosti kroz povećanje investicija.

 

 

Podrška Hrvatske za ulazak u EU je od posebnog značaja za procese kroz koje Kosovo prolazi, posebno kada je reč o liberalizaciji viznog režima, članstvu u Savetu Evrope, UNESKO-u i INTERPOL-u, rekao je Haradinaj.

Prema rečima Plenkovića, Hrvatska će biti podrška Kosovu na putu evrointegracije i biće partner Kosova i lobista za jačanje međunarodne subjektivnosti i kosovskog članstva u međunarodnim organizacijama.

 

Plenković je pre tri dana u Berlinu, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, rekao da je Hrvatska izrazito oprezna i da neće stati u red da bi zagovarala promenu granica između Srbije i Kosova.

 

Hrvatska čvrsto stoji iza nalaza Badinterove komisije da su, kako je rekao, republičke granice postale državne i da se to mora poštovati kada se rešavaju problemi na Balkanu, jer bi se u suprotnom mogla otvoriti Pandorina kutija.

Prema Badinterovoj komisiji, međutim, Kosovo je bilo u okviru granica Republike Srbije.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!