Foto: Shutterstock

NEVEROVATNO

STEFANA JE ZATRUDNELA, A ONDA JE SAZNALA ŠTA JE TEK ČEKA: Njena plata je bila 32.000 dinara, ali će zbog novog zakona na porodiljskom primati MIZERNIH 8.000 DINARA

Društvo

Trudnica iz Beograda Stefana Zarić tokom porodiljskog bolovanja mesečno će dobijati 24.000 manju platu, što je ok oko 2.500 evra godišnja, a da apsurd bude veći za sve je kriv novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Stefana Zarić je nastavnica španskog, engleskog i nemačkog jezika u jednoj privatnoj školi. Ima 25 godina i ovo joj je prva beba, ali i prvi redovan posao.

U firmi u kojoj radi prvobitno je bila angažovana na osnovu ugovora o delu i privremeno–povremenim poslovima. Nakon što se konačno izborila za ugovor o radu u istoj firmi, Stefana je zatrudnela i ne sluteći da će joj to doneti drastično umanjenje zarade, piše portal Bebac.

foto: Profimedia

"Ugovor o radu potpisala sam nakon godinu dana rada u firmi. Međutim, kako sam zbog zdravstvenog stanja primorana da odsustvujem sa rada zbog održavanja trudnoće, plata će mi biti čitavih 8.000 dinara. Od tolike priče o podršci porodici, prevareni smo, izigrani i ostavljeni u stravičnoj situaciji u najtežem trenutku", priča Stefana, razočarana novom odlukom države kojom se značajno umanjuju plate velikom broju mama.

Zbog raznih komplikacija u trudnoći, ali i prirode posla, Stefana je otvorila trudničko bolovanje. Kako ono ne ulazi u prosek zarada njoj će se plata drastično umanjiti jer će joj platu obračunavati sa 18 meseci pre otvaranja trudničkog.

"Danas je u Srbiji jako teško naći posao, posebno u mojoj struci. Profesori jezika u većini privatnih škola uglavnom rade na "crno" ili se nastavnici angažuju tako što se prijave na male iznose autorskih ugovora, manje od onoga što zaista i zarade. Ja sam ipak uspela da nađem posao, ali mi je sad država podmetnula nogu i opet sam na mizernoj plati i to baš sada kad beba treba da dođe", ističe Zarićeva.

Stefana smatra da su njene godina idealno vreme za majčinstvo. Međutim, sudeći po potezima države, mlade majke ne treba da rađaju decu, jer ih u suprotnom čeka kazna u vidu umanjenih zarada tokom porodiljskog odsustva.

Nepovoljan položaj mladih majki

Kako bi ostvarila punu platu na porodiljskom bolovanju, neophodno je da žena bude u radnom odnosu sa istom platom punih 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Mlade majke koje su se tek zaposlile nemaju nikakvu šansu da dobiju ni minimalna primanja tokom porodiljskog odsustva.

"Jako sam razočarana. Nijedna od nas nije zaslužila ovakvo ponašanje države. Da sam čekala stalno zaposlenje, bolju platu i duži radni staž, sa koliko godina bih se ostvarila kao majka? Država kao podstiče natalitet, a tera nas da odlažemo trudnoću do ko zna koliko godina. Na nas, trudnice država gleda kao na kriminalce koji žele da prevare državu. Nikakvih malverzacija ne bi bilo da su trudnice i majke zaštićene, ali nisu", zaključuje Stefana.

foto: Shutterstock

Podsetimo, ministar Zoran Đorđević nekoliko puta je trudnice i mame optužio za zloupotrebu trudničkog i porodiljskog bolovanja. Kako bi zaštitila sebe od trudnica i mama, novim Zakonom država je oštetila budžete mnogih porodica u Srbiji i to u trenutku kad im je novac najpotrebniji, piše portal Bebac.

Zakon o finasijskoj podršci porodicama sa decom donet je u sklopu sveobuhvatnih vladinih mera za povećanje nataliteta. Međutim, nakon pompeznih najava i radovanja budućih roditelja koji tim zakonom dobijaju značajno uvećanje roditeljskog dodakta, počele su da isplivavajuju i brojne mane, koje nikako ne idu na ruku majkama, naprotiv.

Stefana će tako na ime ovog zakona, kao jednokratnu pomoć za prvo dete dobobiti 100.000 dinara, ali će na godišnjem nivou ostati bez gotovo 2.500 evra koliko joj ukupno iznosi umanjenje plate dok je na porodiljskom odstustvu.

(Kurir.rs/Bebac.com/Foto: Shutterstock)