Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Otvoren Žeželjev most, simbol evropske budućnosti Srbije, ističe Han

SA EU RAME UZ RAME U ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA Komesar Han: Da, da! Dobro ste čuli, Srbiji bespovratno 3 MILIJARDE EVRA!

InfoBiz
> 14:31h

Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han rekao je da je Žeželjev most u Novom Sadu simbol evropske budućnosti Srbije.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

“Ne mogu da zamislim bolji simbol od mosta da opiše značaj evropskih integracija. Integracija znači izgradnju mostova između građana, naroda, između prošlosti i budućnosti. Ovaj lepi, iskonski most povezuje vaša grad s drugom obalom reke, ali i vašu zemlju sa EU, sa evropskom porodicom”, naglasio je on. Han je kazao da je sa predsednikom Vučićem došao u Novi Sad ne samo zbog otvaranja infrastrukturnog objekta, već zato što je ovaj most deo puta Srbije u Evropu.

“Danas stojimo rame uz rame kao partneri u zajedničkom projektu, Srbija napreduje ka članstvu u EU, uz našu podršku. Gradimo mostove sa vama, ne samo za vas”, istakao je on dodajući da će most doneti praktične prednosti Novom Sadu, i da će imati veliki uticaj na kvalitet života građana, saobraćaj koji će biti brži i lakši, smanjiti vreme putovanja i zagađenje.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Most, kako je podsetio, je ključna veza transevropske železničke mreže i omogućiće plovidbu duž novogsadskog dela Dunava, a istovremeno vratiti pun kapacitet drumskog i železničkog saobraćaja. Han je ukazao da je most deo strateškog evropskog koridora 10, te da je EU dala bespovratna sredstva u visini od 35 miliona evra, za most čija je izgradnja koštala 54 miliona evra.

Prema njegovim rečima ovo je dobro utrošen evropski novac, jer je to investicija u zajedničku evropsku budućnost.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

“Finansiranje mosta je samo mali deo pomoći koji EU pruža Srbiji. Od 2007. mi smo 2,2 milijardi evra bespovratnih sredstava dali Srbiji, a ta sredstva će do 2020. dostići tri milijarde evra. Ukoliko ima neodumica ovo nisu zajmovi sa nekim uslovima već bespovratna sredstva a koja dajemo Srbiji u cilju poboljšanja života građana u različitim oblastima, od obrazovanja, preko prava potrošača, čisticje živitne sredine, zaštite dečijih prava, do podrške poljoprivrednicima", primetio je Han.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evropski komesar je istakao da evrointegracije nisu asptraktno akademsko pitanje već je reč o boljem zivotu za sve. Integracija, kako je ponovio, je druga reč za izgradnju mostova, i dodao da će Unija rado nastaviti da gradi mostove sa Srbijom i čitavim božanstvenim regionom.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

“Mostovi spajaju ljude. Šta god da radimo u i za ceo region to doprinosi miru i stabilnosti, a ovaj most bi trebalo da bude najbolji primer”, naglasio je on poručivši građanima Novog Sada i Srbije da uživaju u korišćenju novog mosta.

(Kurir.rs/B92/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)